Mamić u Bosni
Alo/Marko Metlaš
Zdravko Mamić

Tanjug/Andriy Lukatsky

Zdravko Mamić, Foto: Tanjug/Andriy Lukatsky

Žalbeno veće Suda Bosne i Hercegovine donelo je punomoćnu odluku po kojoj Zdravko Mamić neće biti izručen Hrvatskoj jer za to nisu ispunjeni zakonski preduslovi.

PROČITAJTE JOŠ:

U saopštenju objavljenom na stranicama suda stoji kako je Žalbeno veće Odseka za opšti kriminal, u postupku po molbi pravosudnih tela Hrvatske od 11. juna ove godine za izručenje Zdravka Mamića, u cilju vođenja kaznenog postupka pred Županijskim sudom u Osijeku po optužnici za počinjenje kaznenog dela zločinačko udruživanje i zloupotrebu poverenja u poslovanju, odlučujući o oceni ispunjenosti zakonskih preduslova za izručenje, donijelo rešenje kojim je potvrđeno prvostepeno rešenje Suda Bosne i Hercegovine od 29. avgusta.

Zdravko Mamić

Alo/Marko Metlaš

Zdravko Mamić, Foto: Alo/Marko Metlaš

Tim rešenjem je utvrđeno da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Mamića. Prvostepeno veće je, analizirajući primenu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći i Ugovora o izručenju potpisanog između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji predviđa mogućnost izručenja i vlastitih državljana pod precizno utvrđenim uslovima, utvrdio da u ovom slučaju nisu ispunjeni preduslovi za izručenje bivšeg čelnika Dinama iz Zagreba s obzirom na to da kazneno delo za koje je optužen u Hrvatskoj nije propisano kao kazneno delo u BiH.

Zdravko Mamić

Alo/Marko Metlaš

Zdravko Mamić, Foto: Alo/Marko Metlaš

Zdravko Mamić je pobegao je u BiH u junu 2018. godine, samo dan uoči izricanja osuđujuće presude po optužnici koja ga je teretila za izvlačenje novca iz Dinama.

Trener Barselone emotivno progovorio o ekipi, potom skrenuo pažnu da je šest narednih dana presudno

AUTOR: Tanjug/S.M. DATUM I VREME: 23.09.2019. 16:27 Šest bodova je u igri. Ernesto Valverde, Foto: AP Trener fudbalera Barselone Ernesto Valverde rekao je da njegov tim za tri dana i sa šest bodova može da izađe iz rezultatske krize. Katalonski klub loše je počeo sezonu i trenutno zauzima osmo mesto na tabeli La Lige, sa sedam bodova iz pet odigranih mečeva.

U novoj zemlji, u kojoj boravi u Međugorju, od izručenja ga štiti bosanskohercegovačko državljanstvo, tako da Zdravko Mamić danas uživa na slobodi u BiH...

BONUS VIDEO:

Vladan Milojević posle poraza u "večitom derbiju"