Peruđa
youtube/GrandeGrifo83
Peruđa

youtube/GrandeGrifo83

Peruđa, Foto: youtube/GrandeGrifo83

U sezoni 1978/79 AC Milan je osvojio Seriju A sa svega četiri boda prednosti u odnosu na Peruđu, tadašnju senzaciju italijanskog šampionata!  

Peruđa je jedina ekipa u istoriji italijanske Serije A koja je sezonu završila bez poraza, a nije uzela titulu. 1979. godine, imali su 19 remija i 11 pobeda.

Serija A tabela 1979.godina

wikipedia printscreen

Serija A tabela 1979.godina, Foto: wikipedia printscreen

Prvak je bio Milan koji je imao tri poraza. U duelima ova dva tima nije bilo pobednika, odigrana su dva meča i na obe utakmice je bio isti rezultat 1:1!

Zanimljivo da je Peruđa igrala i u Jugoslaviji, tačnije u Zagrebu! Posle dvomeča savladali su u drugoj utakmici odigranoj u Italiji Dinamo iz Zagreba, a rezultat je bio 1:0. 

Ipak, veliki broj remija je koštao Peruđu titule. Ovaj klub su pratili brojni skandali u toj deceniji, od smrti Renato Ćurija na sred terena zbog srčanog udara 1977., do kraja karijere Franka Vaninija zbog teške povrede 1979. godine!

Totalni slom je ovaj klub doživeo 1980. godine u skandalu "Totonero", kao što možete da pretpostavite to je preteča Kalčopolija

Tada su nameštali utakmice, a u skandal su bili umešani Avelino, Bolonja, Lacio, Milan, Napoli, Peskara, Đenova, Leće, Palermo, Pistiese, Taranto i Peruđa.

Legendarni fudbaler Paolo Rosi je dobio dve godine zabrane igranja, a vratio se 1982. godine i pomogao je svojoj zemlji da osvoji Svetsko prvenstvo!

Peruđa je danas drugoligaš, takmiči se u Seriji B i trenutno je na sredini tabele.

PROČITAJTE JOŠ: