FK Partizan 2017/18.
Alo!/Marko Marković
FK Partizan 2017/18.

Alo!/Marko Marković

Igrači slave sa grobarima, Foto: Alo!/Marko Marković

Fudbaleri Partizana savladali su Jang bojs na svom terenu u petom kolu Lige Evrope sa 2:1, golovima Leandrea Tavambe u 12. minutu i Ognjena Ožegovića u 53. Jedini gol za Švajcarce postigao je Ngamaleu u 25. minutu.

Klub iz Humske tako je obezbedio plasman u 1/16 finala, prvi put posle 2005. godine kada su crno-beli pod patronatom Vladimira Vermezovića prošli grupu u kojoj su bili Lacio, Viljareal, Midlzbro i Egaleo.

FK Partizan 2017/18. grobari

Alo!/Marko Marković

FK Partizan 2017/18. grobari, Foto: Alo!/Marko Marković

Domaćin je večeras odlično krenuo od samog starta, nametnuo inicijativu koju je krunisao golom u 12. minutu, kada je posle centaršuta Jankovića iz slobodnog udarca, Leandre Tavamba zakucao loptu u mrežu.

FK Partizan 2017/18. leandre tavamba

Alo!/Marko Marković

FK Partizan 2017/18. leandre tavamba, Foto: Alo!/Marko Marković

Radost Partizana trajala je nešto manje od 15 minuta, pošto su "dečaci" izjednačili u 25. minutu kada je Miralem Sulejmani izveo korner, a tavamba nespretno odreagovao. Lopta se odbila od njegove noge do njegovog zemljaka Ngamaleua koji ju je poslao pored stative u nebranjeni deo Stojkovićevog gola.

Do kraja poluvremena nije bilo promene rezultata, a Partizan je u ranoj fazi drugog poluvremena, tačnije u 53. minutu ponovo došao u vođstvo. Tavamba je sjajno povukao loptu po desnoj strani, uočio samog Danila Pantića na levoj i posalo mu loptu, a ovaj je majstorski centrirao Ožegoviću u kaznenom prostoru, koji se neometan poklonio golu Fon Balmosa i ispostavilo se, postavio konačan rezultat.

FK Partizan 2017/18. ognjen ožegović

Alo!/Marko Marković

FK Partizan 2017/18. ognjen ožegović, Foto: Alo!/Marko Marković

Do kraja su se crno-beli branili, a Švajcarci zadavali dosta problema preko Asalea i Sulejmanija, ali srpski šampion je odoleo. Usledilo je veliko slavlje...

Izabranici Miroslava Đukića kolo pre kraja obezbedili su nokaut fazu, dok će u poslednjem kolu 7. decembra protiv Dinama u Kijevu imati priliku da zauzmu čak i prvo mesto u grupi.

FK Partizan 2017/18. grobari

Alo!/Marko Marković

FK Partizan 2017/18. grobari, Foto: Alo!/Marko Marković

Kijevljani su izgubili od Skenderbega u Albaniji rezultatom 3:1, a pred poslednje stanje na tabeli glasi:

1. Dinamo 10 bodova

2. Partizan 8 bodova

3. Skenderbeg 5 bodova

4. Jang bojs 3 boda.

Situacija je sledeća:

- Partizan je sigurno drugi čak i u slučaju da izgubi od Dinama u Kijevu, a Skenderbeg trijumfuje u Švajcarskoj nad Jang bojsom. Crno-beli i Albanci imali bi isti broj bodova, ali za plasman u narednu rundu gleda se međusobni duel, gde je Partizan bolji.

- Ukoliko Partizan, kao što je rečeno, savlada Dinamo u gostima u direktnom duelu, šampion Srbije bi bio prvi u grupi.

**************************************************************************

DRUGO POLUVREME:

90+5. minut - KRAAAAAAAJ! PARATIZAN JE U NOKAUT FAZI LIGE EVROPE!!!

90+4. minut - Drama, nezgodno je.... Asale šutira pored gola.

90. minut - Pet minuda nadokande vremena. Pet minuta dele Partizan od evropskog proleća.

87. minut - janković je imao sjajnu priliku, ušao u kazneni prostor, ali se spetljao i pao. Šteta...

82. minut - Saša Ilić ulazi u igru umesto Danila Pantića. Može li Sale svojim iskustvom da poveže redove crno-belih, koji su poljuljani posle drugog gola...

80. minut - Sulejmani je odlično namestio loptu Sovu, ali je ovaj tukao daleko preko gola sa ivice kaznenog prostora.

78. minut - Tavamba propušta stopostotnu šansu! Načinio je odlična tri driblinga i napravio sebi poziciju, ali traljavo šutirao po zemlji.

Tavamba na meču sa Jang bojsom

Tanjug/AP

Tavamba na meču sa Jang bojsom, Foto: Tanjug/Darko Vojinovic

75. minut - Ngamaleu je šutirao ka golu Stojkovića posle asistencije Sova. Srećom, lagano je ovo bilo za stojkovića koji je uspeo da ukroti loptu.

70. minut - Jang bojs je stisnuo na polovini Partizana. Napadaju ugalvnom preko Asalea po desnoj strani.

66. minut - Asale je ponovo bio u šansi, ali je Mitrović odreagovao u poslednjem trenutku i izbacio u korner.

60. minut - Opasno je bilo. Asale je lukavo pokušao sa strane direktno u gol. Pogodio je srećom spoljni deo mreže.

54. minut - Gooooooooooool! Ožegoviiiiiić - 2:1! Tavamba je sjajno povukao akciju, doturio loptu na drugu stranu ka Pantiću, koji je uočio samog Ožegovića i centrirao, a bivši napadač Čukaričkog poklonio se i zakucao loptu glavom u mrežu.

 

50. minut - Prva pretnja golu Švajcaraca u drugom poluvremenu, uspeli su štoperi Jang bojsa da je izbace u korner.

47. minut - Prvi napad za Jang bojs, Nsame je šutirao, ali slabo pored stative.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme i još 45 minuta nade za crno-bele da pobedom mogu da prezime u Evropi.

PRVO POLUVREME:

45+1. minut - Kraj prvog dela. Partizan je poveo, ali onda nespretno primio izjednačujući gol. Pobeda crno-bele vodi u 1/16 finala Lige Evrope.

45. minut - Igraće se samo minuta nadoknade u prvom poluvremenu.

36. minut - Deset minuta posle izjednačujućeg pogotka Jang bojsa, prilika za gol nije bilo.

26. minut - Gol - 1:1. Jang bojs poravnava rezultat. Posle centaršuta iz kornera, N. R. Miletić je promašio loptu, a onda Tavamba nespretno namestio loptu Ngamaleu koji je smestio loptu u nebranjeni deo prostora.

 

20. minut - Partizan znatno bolji rival u prvih 20. minuta. Tavamba osim gola, najviše zadaje probleme čuvarima. Jedva ga zaustavljaju i jedva se fizički nose sa njim.

16. minut - Jevtović je šutirao iz velike daljine, ali je lopta otišla pored gola.

12. minut - Goooooooooool! Tavmbaaaa - 1:0! Sjajan centaršut Jankovića, a Tavamba se poklonio i glavom zakucao loptu u mrežu!

 

10. minut - Prva poluprilika za Partizan. Janković je probio po desnoj strani, ušao u kazneni prostor i centrirao, ali je golman Fon Balmos zaustavio loptu.

5. minut - Partizan je hrabro krenuo... I dalje nema ozbiljnijih šansi ni na jednoj strani.

1. minut - počela je utakmica, gosti su krenuli sa centra.

************************************************************************************

Meč godine je pred crno-belima. I to pred svojim navijačima. Partizan će dočekuje švajcarski Jang bojs, a ono što se zna unapred, neće biti nikakvih kalkulacija, osim jedne - pobeda vodi šampiona Srbije u nokaut fazu i evropsko proleće prvi put od 2005. godine.

Posle pobede nad Skenderbegom kod kuće i remijem sa istim rivalom u Albaniji i sa večerašnjim prtivnikom u Bernu, Partizan ima pet bodova i nalazi se u situaciji da bi u direktnom okršaju sa švajcarskim "dečacima" (pod pretpostavkom da Dinamo trijumfuje u Albaniji) odlučivao o sudbini.

Crno-beli imaju domaći teren, podršku oko 30.000 vernih navijača. Imaju sve predispozicije osim jedne - Zoran Tošić zbog parnih kartona neće moći da pomogne crno-belima u ovoj zlata vrednoj utakmici.

Podsetimo, sličnu situaciju Partizan je imao i pre dve godine kada je u direktnom okršaju u poslednjim sekundama poražen od nemačkog Augzburga i ispao iz Lige Evrope u poslednjem kolu ovog takmičenja. Nadajmo se da će srpski predstavnik ovog puta biti znatno oprezniji i da će zabeležiti veliki trijumf vredan proleća u Evropi.

PARTIZAN: Stojković - Vulićević, N. R. Miletić, Mitrović, N. G. Miletić - Everton, Jevtović - Janković, Tavamba, Pantić - Ožegović.

JANG BOJS: Fon Balmos - Mbabu, Nuhu, Vutrih, Benito - Ngamaleu, So, Ebišer, Sulejmani - Asale, Nsame.

Komentari (3)

Zoje"DELIJA"

23.11.2017 23:18

Čestitam!!!

baradja

24.11.2017 14:19

Bilo baš stresno,ovi švajcarci su bolji nego što sam očekivao. Mogla nas je koštati ona Tawambina šansa,a Ožegović sam...Borbenost se isplatila,svaka čast svim igračima,a posebno omalenom Evertonu i odličnom Jankoviću...Zaslužili su proleće u Evropi,sad može da nam dođe neki veliki klub,pa da se odmerimo...