Fudbalska lopta Premijer liga
AP Photo/Ian Walton
Fudbalska lopta Premijer liga

AP Photo/Ian Walton

Fudbalska lopta Premijer liga, Foto: AP Photo/Ian Walton

Sve ovo znači nove propise i u januarskom prelaznom roku. Premijerligaški klubovi ograničeni su na dovođenje tri U21 igrača u svakom prelaznom roku, a svi strani fudbaleri podležu bodovnom pragu da bi mogli da nastupaju u Velikoj Britaniji, prenosi Dejli Mejl.

Igrači iz zemalja Evropske unije neće moći da potpišu ugovor sa britanskim klubom pre nego što naprave radnu dozvolu, dok se prema post-Bregzit propisima nijedan strani igrač mlađi od 18 godina ne može preseliti na Ostrvo. To podrazumeva da premijerligaši moraju da čekaju punoletstvo vrhunskih mladih talenata iz inostranstva.

Zašto su uvedena ova pravila?

Nakon što je Velika Britanija napustila Evropsku uniju, klubovi Premijer lige više ne mogu slobodno da dovode igrače iz EU, jer Velika Britanija više nema pristup jedinstvenom tržištu i slobodnom kretanju radne snage.

Šta je Odobrenje upravnog tela (Governing Body Endorsement)(GBE)?

Fudbalske vlasti dogovorile su sa vladom plan ulaznih uslova za strane igrače. Engleski fudbalski savez (FA), Premijer liga i Engleska fudbalska liga (EFL) uputili su Governing Body Endorsement (Odobrenje upravnog tela) prošlog meseca, koje je odobrilo Ministarstvo unutrašnjih poslova. Kriterijumi su klubovima dali okvir za angažovanje igrača nakon 31. decembra i izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Šta je dogovoreno?

Propisi koje su doneli Premijer liga, FA i EFL osmišljeni su kako bi se zaštitila budućnost engleske reprezentacije, istovremeno dopuštajući domaćim klubovima da ostanu konkurentni i imaju mogućnost dovođenja vrhunskih igrača. Vlasti već nekoliko meseci vode dijalog o preciznim uslovima dolaska za transfere iz inostranstva.

Koji su uslovi dolaska iz inostranstva?

Kriterijumi se temelje na nastupima igrača za reprezentaciju i poziciji njegove zemlje na FIFA-inoj listi. Veći broj nastupa i bolji ranking zemlje igraču daju više bodova. Igrač iz 10 vodećih zemalja prema FIFA-inoj listi, koji ima više od 50 posto nastupa za nacionalnu reprezentaciju u protekle dve godine, moći će da potpiše ugovor sa premijerligaškim klubom. Igrači iz nižerangiranih zemalja moraće da odigraju gotovo sve utakmice da bi skupili dovoljno bodova. Boduju se i klupski uspesi u takmičenjima. Ako igrač skupi 15 bodova, biće mu odobren transfer u Premijer ligu.

Igrač može da dobije odobrenje na osnovu subjektivnih kriterijuma, ako ne može da skupi dovoljno bodova. Odbor, koji čine ljudi iz fudbala, proceniće situaciju kod takvih prijava. Igrač mora da bude ocenjen "vrhunskim kvalitetom" da bi dobio GBE. Ako igrač ima između 10 i 14 bodova, njegov slučaj automatski se upućuje Odboru.

Koja su ključna pravila?

Klubovi su od januara ograničeni na samo tri inostrana pojačanja mlađa od 21 godinu, i samo šest stranih igrača po sezoni. Nakon Bregzita igrači iz zemalja EU moraju da dobiju GBE, a na ostale strance odnosi se sisitem radnih dozvola. GBE se daje na osnovu bodovnog sisitema koji proizlazi iz nastupa za mladu i seniorsku reprezentaciju, klupskih nastupa i kvaliteta kluba koji prodaje igrača i lige iz koje dolazi. Igrači koji skupe dovoljno bodova, automatski će dobiti GBE, dok ostali mogu da zatraže odobrenje preko Odbora.

Hoće li to dovesti do većeg broja domaćih igrača?

FA je predložio da se Bregzit iskoristi za izmenu pravila o broju domaćih igrača i smanjenje broja stranaca koji mogu da zaigraju u Premijer ligi. FA želi da smanji broj igrača koji nisu ponikli u klubu sa 17 na 13, ali Premijer liga se tome suprotstavlja i želi da održi standarde kvaliteta. Nema sumnje da će fudbalska imigracija uticati na transfere u Premijer ligi, a tek treba videti kako će promene oblikovati klupske strategije u transferima tokom 2021. godine.

Premijerligaški klubovi od januara više ne mogu da dovode strane igrače mlađe od 18 godina. To znači da će neke od navedenih nadolazećih zvezda biti nedostupne Premijer ligi, dok ne postanu punoletne.

Bonus video: 

PROČITAJTE JOŠ: