Radomir Antić
Alo/Marko Metlaš
Radomir Antić

Alo/Marko Metlaš

Radomir Antić, Foto: Alo/Marko Metlaš

Jedno od najvećih čuda Antić je napravio sa reprezentacijom Srbije, koju je u potpunosti preporodio. Odlučio se da ekipa igra sa dva krilna napadača, Milanom Jovanovićem i Milošem Krasićem, koji dotle nisu bili značajniji deo ekipe, kao i da mesto zadnjeg veznog da Nenadu Milijašu. To su bile ključne promene koje su promenile način igre Orlova i donele vrhunske rezultate i direktan plasman na Mondijal.

Mnogo ljudi ne zna, da je Ćavi postao vrhunski ofanzivni vezista baš zahvaljujući Antiću. Ćavi je kao dete Barse, u svim timovima na putu do prvog tima, igrao na poziciji zadnjeg veznog. Sve dok nije došao Antić, koji je odlučio da ga pomeri malo više u sredinu i dao Barseloni i Španiji možda i najboljeg vezistu u 21. veku.

Milinko Pantić je bio prilično anoniman igrač dok je bio član Panioniosa, a pre toga ni u Partizanu nije imao bitniju ulogu. Antić je leta 1995. godine ubedio upravu da plati Pantića Grcima 75 miliona pezeta, što je bilo kao danas 450.000 evra. Pantić je bio jedan od najzaslužnijih za istorijsku i poslednju duplu krunu Atletiko Madrida u sezoni 1995/96. Sa Pantićem, Antić je primenio najubitačniju strategiju iz prekida, kornera ili slobodnih udaraca kao niko do tada. Mnogi navijači Atletika i danas pamte način na koji su Antić i Pantić predvodili tim do duple krune.

Hoze Luis Kaminero je još jedan od igrača kojem je Antić preporodio karijeru. Ofanzivac Atletiko Madrida je bio u svojoj trećoj sezoni u klubu kada je došao Antić. U Atletiko je stigao posle dobrih partija na SP 1994. u SAD, ali je tek Antićevim dolaskom počeo da blista. Srbin je izvukao sve najbolje iz njegovih karakteristika, Kaminero je u prvoj sezoni sa Antićem postigao devet golova, a naredne 14, i to sve kao ofanzivni vezni.