HRIŠĆANSTVO SE NE PRAŠTA Ovo je "misteriozni keltski krst", Partizan je kažnjen zbog njega sa dva meča! Vrlo je bitna PRIČA KOJA SE KRIJE IZA

Naravno, naš klub je stradao.

keltski krst
keltski krst, Foto: Profimedia

Fudbalski klub Partizan kažnjen je sa dve utakmice igranja pred praznim tribinama u evropskim takmičanjima zbog ispada navijača na meču trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope protiv turske Malatije u Beogradu. Crno-beli iz Humske kažnjeni su zbog vređanja Mičela Donalda, bivšeg kapitena Crvene zvezde koji sada brani boje kluba sa kojim se srpski predstavnik bori za plasman u plej-of drugog po jačini evropskog takmičenja, dok je drugi razlog isticanje takozvanog keltskog krsta, što su posmatrači iz UEFA takođe okarakterisali kao neprimereno i rasističko ponašanje.

Navijači Partizana, kao i mnoge evropske navijačke grupe često na utakmicama iznose platna ili zastave sa ovim simbolom, stoga čudi što je ovog puta ušao u "analizu" UEFA posmatrača. Pozabavili smo se istorijom ovog znaka, koji danas najčešće koriste navijači.

Krst koji se sastoji od kombinacije krsta i kruga tradicionalno se vezuje sa takozvanim keltskim hrišćanstvom, koje se razvilo u Velikoj Britaniji u ranom srednjem veku, u takozvanom Mračnom dobu, kada su presečene veze sa Rimom i drugim hrišćanskim središtima.

Novaku na terenu viknuli vesti, on CARSKI REAGOVAO! Posle ispričao: "Skakao sam u svlačionici! Čestitke svima, ali Borjan..."

AUTOR: B92/S.M. DATUM I VREME: 14.08.2019. 10:41 Zvezdinom golmanu je ovo sigurno među dražim čestitkama. Novak Đoković, Foto: AP/Sam Greene Novak Đoković je prošao u treće kolo Mastersa u Sinsinatiju, a posle pobede nad Semom Kverijem rekao je i da je u meč ušao nešto nervozniji.

Posebno je bio zastupljen u regionima koji su evangelizovali irski misionari, od 9. do 12. veka.

Ovakav oblik krsta urezivan je i u mnogim umetničkim delima u Irskoj i Škotskoj.

Tek u 20. veku postaje simbol koji se ponekad povezuje za savremene rasističke i neofašističke organizacije, što je dovelo do njegove zabrane u nekoliko evropskih država.

keltski krst
keltski krst, Foto: Profimedia

Iako se na nekim mestima može pročitati da je keltski krst paganski simbol, jedna od najpoznatijih legendi ga dovodi u direktnu vezu sa Svetim Patrikom, zaštitnikom Irske i njihovim najznačajnijim svecem. Naime, smatra se da je Sv. Patrik upotrebio krst koji je do tada bio izjednačavan sa boginjom Meseca, upravo kako bi preobratio pagane u hrišćane. Drugim rečima, na vrlo mudar način je iskoristio nešto što se smatralo paganskim simbolom, a upotrebom poznatog simbola uspeo da ljudima približi hrišćanstvo ne stvorivši u njima otpor i nerazumevanje.

Keltski krst, navodi se, u čoveku budi neutoljivu težnju za znanjem, razvojem, kao i postizanjem savršenog balansa.

Generalno gledano, svaki krst slavi pobedu života, u prvi plan stavlja čovekovu nadu i veru, ali istovremeno pokazuje i njegovu težnju da uđe u dublje razumevanje mističnog, da dokuči nedokučivo, da razreši misteriju života.

Keltski krst svojom jednostavnošću, ali i svojim savršenim linijama oslikava upravo tu čežnju i pokazuje koliko smo zaista otvoreni za nesmetano primanje kosmičke energije, pisao je ranije portal "Simboli.rs", pozivajući se na stručnjake iz ove oblasti.

U njegovom centru se jasno stapaju prošlost i budućnost, nebesko i zemaljsko, a svaki njegov krak možemo upotrebiti na putu ka postizanju stanja takozvane "više mudrosti", one koja ne poznaje granice, a objedinjuje energiju svih elemenata.

Često se za ovaj krst može čuti da predstavlja most ka večnosti. Večnost je, u ovom slučaju, direktno povezana sa dopuštanjem rasta na svim poljima. Drugim rečima: duša, um, srce i telo moraju raditi kao savršen mehanizam. Ako bismo vazduh poistovetili sa našim mentalnim, vodu sa našim emotivnim, zemlju sa našim materijalnim, a vatru sa našim aktivnim - onda bismo dobili mnogo jasniji pogled na silu koja sve to vezuje u jedan savršen oblik. Keltski krst u tom smislu jasno asocira na svojevrstan kompas, i može poslužiti kao naš siguran vodič ka još neistraženim stranama sveta. Sa njim smo, jednostavno rečeno, otvoreni za sve - prepreke posmatramo kao nove mogućnosti, strah zamenjujemo verom, a našim najsitnijim akcijama dajemo jedan dublji smisao.

Keltski krst od 20. veka poprima sasvim drugačija značenja od prvobitnog. Krst sa krugom, naime, bio je jedan od najpopularnijih simbola koje pojedinci i organizacije koriste za predstavljanje belačkog nacionalizma i nadmoći bele rase, poput organizacija "White pride".

Keltski krst se svojevremeno nalazio na obeležjima Trećeg Rajha, a u nacističke svrhe koristili su ga i norveški šovinisti i nacisti tokom Drugog svetskog rata.

Milošević vodi 21 igrača u Tursku, Ostojić se vratio, ali sastav NIJE NAJJAČI MOGUĆI

AUTOR: Tanjug/S.M. DATUM I VREME: 14.08.2019. 10:21 I dalje su favoriti za prolaz protiv Malatije. Partizan, Foto: FK Partizan Fudbaleri Partizana otputovali su danas u Tursku na revanš meč protiv Malatije u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. Retki imaju priču kao Zvezdin golman.

Od sredine prošlog veka, ono što se ranije smatralo keltskim krstom i pojedinim pozitivnim simbolima koje je sa sobom nosio, uglavnom se odnosi na rasiste, šoviniste i neonaciste.

Često se dešava da zvanično budu zabranjene aktivnosti pojedinaca, političkih partija ili ostalih organizacija koje predstavljaju ovaj simbol.

UEFA je takođe taj krst označila neprihvatljivim na sportskim borilištima.

BONUS VIDEO:

Filip Krajinović bez dlake na jeziku o devojkama i ženidbi!

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Sport - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi