grobari i keltski krst
Alo/Vladimir Marković
keltski krst

Profimedia

keltski krst, Foto: Profimedia

Fudbalski klub Partizan kažnjen je sa dve utakmice igranja pred praznim tribinama u evropskim takmičanjima zbog ispada navijača na meču trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope protiv turske Malatije u Beogradu. Crno-beli iz Humske kažnjeni su zbog vređanja Mičela Donalda, bivšeg kapitena Crvene zvezde koji sada brani boje kluba sa kojim se srpski predstavnik bori za plasman u plej-of drugog po jačini evropskog takmičenja, dok je drugi razlog isticanje takozvanog keltskog krsta, što su posmatrači iz UEFA takođe okarakterisali kao neprimereno i rasističko ponašanje.

Navijači Partizana, kao i mnoge evropske navijačke grupe često na utakmicama iznose platna ili zastave sa ovim simbolom, stoga čudi što je ovog puta ušao u "analizu" UEFA posmatrača. Pozabavili smo se istorijom ovog znaka, koji danas najčešće koriste navijači.

Krst koji se sastoji od kombinacije krsta i kruga tradicionalno se vezuje sa takozvanim keltskim hrišćanstvom, koje se razvilo u Velikoj Britaniji u ranom srednjem veku, u takozvanom Mračnom dobu, kada su presečene veze sa Rimom i drugim hrišćanskim središtima.

Novaku na terenu viknuli vesti, on CARSKI REAGOVAO! Posle ispričao: "Skakao sam u svlačionici! Čestitke svima, ali Borjan..."

AUTOR: B92/S.M. DATUM I VREME: 14.08.2019. 10:41 Zvezdinom golmanu je ovo sigurno među dražim čestitkama. Novak Đoković, Foto: AP/Sam Greene Novak Đoković je prošao u treće kolo Mastersa u Sinsinatiju, a posle pobede nad Semom Kverijem rekao je i da je u meč ušao nešto nervozniji.

Posebno je bio zastupljen u regionima koji su evangelizovali irski misionari, od 9. do 12. veka.

Ovakav oblik krsta urezivan je i u mnogim umetničkim delima u Irskoj i Škotskoj.

Tek u 20. veku postaje simbol koji se ponekad povezuje za savremene rasističke i neofašističke organizacije, što je dovelo do njegove zabrane u nekoliko evropskih država.

keltski krst

Profimedia

keltski krst, Foto: Profimedia

Iako se na nekim mestima može pročitati da je keltski krst paganski simbol, jedna od najpoznatijih legendi ga dovodi u direktnu vezu sa Svetim Patrikom, zaštitnikom Irske i njihovim najznačajnijim svecem. Naime, smatra se da je Sv. Patrik upotrebio krst koji je do tada bio izjednačavan sa boginjom Meseca, upravo kako bi preobratio pagane u hrišćane. Drugim rečima, na vrlo mudar način je iskoristio nešto što se smatralo paganskim simbolom, a upotrebom poznatog simbola uspeo da ljudima približi hrišćanstvo ne stvorivši u njima otpor i nerazumevanje.

Keltski krst, navodi se, u čoveku budi neutoljivu težnju za znanjem, razvojem, kao i postizanjem savršenog balansa.

Generalno gledano, svaki krst slavi pobedu života, u prvi plan stavlja čovekovu nadu i veru, ali istovremeno pokazuje i njegovu težnju da uđe u dublje razumevanje mističnog, da dokuči nedokučivo, da razreši misteriju života.

Keltski krst svojom jednostavnošću, ali i svojim savršenim linijama oslikava upravo tu čežnju i pokazuje koliko smo zaista otvoreni za nesmetano primanje kosmičke energije, pisao je ranije portal "Simboli.rs", pozivajući se na stručnjake iz ove oblasti.

PROČITAJTE JOŠ:

U njegovom centru se jasno stapaju prošlost i budućnost, nebesko i zemaljsko, a svaki njegov krak možemo upotrebiti na putu ka postizanju stanja takozvane "više mudrosti", one koja ne poznaje granice, a objedinjuje energiju svih elemenata.

Često se za ovaj krst može čuti da predstavlja most ka večnosti. Večnost je, u ovom slučaju, direktno povezana sa dopuštanjem rasta na svim poljima. Drugim rečima: duša, um, srce i telo moraju raditi kao savršen mehanizam. Ako bismo vazduh poistovetili sa našim mentalnim, vodu sa našim emotivnim, zemlju sa našim materijalnim, a vatru sa našim aktivnim - onda bismo dobili mnogo jasniji pogled na silu koja sve to vezuje u jedan savršen oblik. Keltski krst u tom smislu jasno asocira na svojevrstan kompas, i može poslužiti kao naš siguran vodič ka još neistraženim stranama sveta. Sa njim smo, jednostavno rečeno, otvoreni za sve - prepreke posmatramo kao nove mogućnosti, strah zamenjujemo verom, a našim najsitnijim akcijama dajemo jedan dublji smisao.

Keltski krst od 20. veka poprima sasvim drugačija značenja od prvobitnog. Krst sa krugom, naime, bio je jedan od najpopularnijih simbola koje pojedinci i organizacije koriste za predstavljanje belačkog nacionalizma i nadmoći bele rase, poput organizacija "White pride".

Keltski krst se svojevremeno nalazio na obeležjima Trećeg Rajha, a u nacističke svrhe koristili su ga i norveški šovinisti i nacisti tokom Drugog svetskog rata.

Milošević vodi 21 igrača u Tursku, Ostojić se vratio, ali sastav NIJE NAJJAČI MOGUĆI

AUTOR: Tanjug/S.M. DATUM I VREME: 14.08.2019. 10:21 I dalje su favoriti za prolaz protiv Malatije. Partizan, Foto: FK Partizan Fudbaleri Partizana otputovali su danas u Tursku na revanš meč protiv Malatije u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. Retki imaju priču kao Zvezdin golman.

Od sredine prošlog veka, ono što se ranije smatralo keltskim krstom i pojedinim pozitivnim simbolima koje je sa sobom nosio, uglavnom se odnosi na rasiste, šoviniste i neonaciste.

Često se dešava da zvanično budu zabranjene aktivnosti pojedinaca, političkih partija ili ostalih organizacija koje predstavljaju ovaj simbol.

UEFA je takođe taj krst označila neprihvatljivim na sportskim borilištima.

BONUS VIDEO:

Filip Krajinović bez dlake na jeziku o devojkama i ženidbi!