Kosovo fudbal
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Kosovo fudbal

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovo fudbal, Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Poziv Ilije Ivića (17), momka iz Gračanice, u omladinsku reprezentaciju kvazidržave Kosovo nije iznenadio njegovog prvog trenera Dejana Krstića.

Ovaj nekadašnji fudbaler kruševačkog Napretka u razgovoru za „Alo!“ ističe da Ivića poznaje još od njegovih dečačkih dana.

- Poreklom sam između Gračanice i Kišnice, baš kao i Ilija. Pet godina je proveo u mojoj školi fudbala „Gračanica“. Bio je debeljuškast, ali odan treninzima, talentovan i željan uspeha. Izgradio se kroz treninge. Pre tri sezone otišao je u Prištinu, gde igra za Fljamurtari. Potiče iz smerne porodice, ima tri sestre - priča Krstić.

Samo da nam ne ode Mandić

Da li su deca koja su sada u vašoj školi čula vest za Ivića i kako reaguju?

- Ne, još su mali. Mene više brine činjenica da se u budućnosti to može dogoditi recimo s Acom Mandićem. Reč je o 15-godišnjem dečaku koji je ponikao u „Gračanici“, a pošto su se njegovi odselili u Nemačku, igra za Štutgart. Veoma talentovan polušpic, na koga bi FSS trebalo da obrati pažnju - poručuje Krstić.

Da li ste iznenađeni pozivom koji je dobio i njegovom reakcijom?

- Iskreno, nisam! Mada ga dugo nisam video, čuo sam da je napredovao. Ima skoro dva metra, školovan je igrač s odličnom levicom.

Kako okolina komentariše čitav događaj?

- Spominje se politička konotacija, ali nisam pristalica takvog razmišljanja. U prvom planu su sportski motivi. Znam da je sa Fljamurtarijem potpisao ugovor po kojem dobija 250 evra mesečno, što nije zanemarljivo.

Da li je odluka da igra za tzv. državu Kosovo njegova ili su prste umešali roditelji?

- Odluka je verovatno na nivou porodice, ali nikom ne možeš da zabraniš da za nekog igra. Naši ga nisu zvali, oni jesu i to je to. Mislite da su roditelji imali novac da mu plaćaju kampove, pripreme, treninge? Nije se dogodilo ništa strašno i ne treba pridavati značaj pozivu koji je dobio Ivić. Voli fudbal, sve mu je posvetio, rešio je da se nametne, da uspe, a kako će ako ne preko neke reprezentacije?! - pitanjem zaključuje Dejan Krstić