Derbi
Alo / Marko Metlaš
Derbi

Alo / Marko Metlaš

Derbi , Foto: Alo / Marko Metlaš

Debakli naših predstavnika u dvobojima s britanskim timovima (Zvezda - Totenhem 0:5, 0:4; Partizan - Mančester junajted 0:1, 0:3) oborili su Srbiju na UEFA listi za dva stepenika, na 19. Iliti četiri ispod željenog 15. na kraju tekuće sezone, a koje od sezone 2021/22. garantuje dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona plus jedno u Ligi Evrope i još dva u novom takmičenju, Konferencijskoj ligi.

Pročitajte još:

I dok su crveno-beli i crno-beli poslužili "pevcima" i "đavolima" za skupljanje bodova, a i popravljanje gol-razlike, rivali Srbije za ulazak u top 15 na UEFA listi ponešto i ućarili. I Kipar (APOEL pobedio), i Škotska (trijumfi Seltika i Rendžersa), i Hrvatska (remi Dinama). Samo je Grčka, poput naše zemlje, ostala na istom koeficijentu posle ovonedeljenih utakmica u dva najjača klupska takmičenja (Olimpijakos izgubio).

UEFA rang lista

Printscreen

UEFA rang lista, Foto: Printscreen

Uprkos zaostajanju za Kipranima, to 15. mesto na kraju sezone je zasad najbliže Škotima. "Katolici" su već prošli grupnu fazu LE, a i "policajci" su blizu plasmana u nokaut-fazu iste lige. Hrvatima ostaje nada da će "modri" izboriti proleće i dodati još malo bodova koeficijentu zemlje. A nama? Povratak u sadašnjost. Ako već nismo shvatili da smo u njoj.

A ta sadašnjost, posle ovih 0:13 s Englezima, najavljuje sumornu budućnost - u sezoni 2021/22, ukoliko Crvena zvezda i Partizan znatno ne poprave učinak u poslednja dva kola, Srbija će imati jednog predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, nijednog u Ligi Evrope i tri u Konferencijskoj ligi.

Podestimo, pobeda u grupi LŠ i LE vredi dva boda, a remi jedan, a onda se učinak deli s brojem klubova koji su započeli sezonu i tako se dobija koeficijent zemlje.

Bonus video: Aleksandar Lutovac: Ostvario sam dečački san, možemo još mnogo da postignemo