Orlovi
Profimedia
Orlovi

Profimedia

Orlovi, Foto: Profimedia

Lagerbek: Dobro došli, Srbi!

Norvežanima je stalo da ugoste Srbiju u regularnim uslovima jer bi u slučaju trijumfa u finalu ponovo igrali u Oslu protiv Škotske ili Izraela.

- Srećni smo što igramo protiv Srbije na „Ulevalu“. To je važno sa sportskog aspekta, a i u sklopu priprema za utakmicu. Kao i tokom prethodnog okupljanja, ispoštovaćemo sve protokole - istakao je Lars Lagerbek, selektor Norveške, inače Šveđanin.

TRAJKOVIĆ: Veliki ulog

Nikola Trajković živi u Kristijansandu, a uspešno trenira Flekeroj.

- Veliki je ulog da bi se Norvežani kockali i sprovođenjem karantina za našu reprezentaciju uslovili da se utakmica igra u drugoj zemlji - smatra bivši prvotimac Crvene zvezde.

Posle nekoliko nedelja rasprava i oprečnih vesti, fudbal je pobedio stroga pravila pošto je Norvežanima baš stalo da se važna utakmica igra na stadionu „Uleval“.

ZAJIĆ: Očekivana odluka

Bojan Zajić godinama živi u Norveškoj, gde je posle igračke nastavio trenersku karijeru.

- Iako je bilo oprečnih informacija, nijednog momenta nisam imao dilemu da će se na kraju utakmica, ipak, igrati u Oslu - kaže Zajić.

U osnovi, problem je nastao zato što Srbija nije članica Šengena, a to podrazumeva da bi predstavnici naše ekspedicije morali da provedu 15 dana u norveškom karantinu pre odigravanja meča! Apsolutno nemoguća varijanta. I „vikinzi“ bi imali sličan problem sa fudbalerima (Elabdelaui i Lines - Galatasaraj, Norman - Rostov), koji treba da dođu iz Turske i Rusije, dok se Serlot nije ni vraćao u Trabzon jer očekuje transfer u Lajpcig.

Stadion Uleval

promo

Stadion Uleval, Foto: promo

Srpkinja Slađana Momčilović godinama je zdravstveni radnik u Norveškoj. Iz nekoliko razloga i uglova prati dešavanja.

Slađana Momčilović

Privatna arhiva

Slađana Momčilović, Foto: Privatna arhiva

A to, konkretno, znači...

- Norveška direkcija za zdravlje nije preporučila ovaj meč kao izuzetak i insistirala je na jednakom tretmanu. Ali vlada je odlučila da se dozvole blaže mere za sportiste koji dolaze u Norvešku. Obuhvaćeni su nacionalni timovi svih kategorija i sportova i klubovi koji igraju evrokupove protiv Modlea, Rozenborga i Bodo Glimta. Sledeći korak je ublažavanje mera za putovanja u zemlje van šengenskog područja. Ne vidim razlog da se bilo ko buni. Sve se svodi na nacionalni interes, sigurno će se maksimalno ispoštovati pravila Ministarstva zdravlja i protokoli UEFA - razjasnila je gospođa Momčilović.

PROČITAJTE JOŠ: