Srbija - Koreja, Svetsko prvenstvo u rukometu
Tanjug/AP
Srbija - Koreja, Svetsko prvenstvo u rukometu

Tanjug/AP

Srbija - Koreja, Svetsko prvenstvo u rukometu, Foto: Tanjug/AP

Svetsko prvenstvo u Nemačkoj i Danskoj poslednje je na kojem učestvuju 24 selekcije i već od narednog turnira, koji se 2021. održava u Egiptu, za titulu najboljeg na planeti će se boriti 32 reprezentacije. 

PROČITAJTE JOŠ:

Iako bi logično bilo da se zbog povećanja broja učesnika na ovom takmičenju nađe i veći broj nacionalnih timova evropskih selekcija, to se neće dogoditi. Naprotiv, učestvovaće ih manje.

Tako je odlučio Hasan Mustafa, predsednik Svetke rukometne federacije, koji na ovaj način želi da popularizuje rukomet u svim krajevima sveta. A kao odgovor za nezadovoljstvo evropskih selekcija, Egipćanin je istakao:

- Već od naredne godine na Evropskom prvenstvu će učestvovati 24 reprezentacije i zbog toga će broj selekcija iz ovog dela sveta biti smanjen. Tako da će na SP u Egiptu za dve godine Evropa dati samo 12 reprezentacija - poručio je prvi čovek krovne rukometne organizacije.

Perun: Razočaran sam, ovo je neuspeh

Lošim partijama u grupi A, selekcija Srbije je na SP u Nemačkoj i Danskoj uspela da obezbedi samo nastup u borbi za 17. poziciju, gde će im u prvom meču rival biti selekcija Bahreina (18). Selektor Nenad Peruničić ne krije da je razočaran ovakvim ishodom, ali da veruje u bolju budućnost jer ima potencijal.

- Za mene je razočaranje što nismo u drugoj rundi. Razloge poraza uvek tražim u sebi, a činjenica je da smo imali malo treninga zajedno. Malo je bilo vremena da uradimo sve što želim, iako smo igrali žestoku odbranu. Rezultatski je neuspeh, za mene, koliko god pričali o vremenu. Igrali smo protiv velesila, u dosta segmenata bili blizu i mislim da ćemo biti u skorije vreme konkurentni svima - rekao je Peruničić.

To praktično znači da će priliku da igraju na velikoj sceni dobiti zemlje u kojima se rukomet igra na gotovo amaterskom nivou. Tako će, primera radi, s afričkog kontinenta doći čak osam timova, a iz Azije sedam. Dolazi se tako do podatka da će sve evropske selekcije lakše dolaziti do pobeda i da će im teže biti da se kroz kvalifikacije plasiraju na Svetsko prvenstvo, nego što će im biti na samom Mondijalu.

Nenad Peruničić

M. Metlaš

Nenad Peruničić, Foto: M. Metlaš

Inače, kroz kvalifikacije vizu za SP 2012. u Egiptu, će izboriti devet selekcija, jedno mesto je obezbeđeno za pobednika EP 2020., jedno za svetskog šampiona iz Nemačke i Danske, a sva je prilika da će to biti neki evropski tim. Uz to, od 2018. praksa je da svaki domaćin narednih Olimpijskih igara automatski obezbeđuje učešće na dva Mondijala, koja prethode tom takmičenju, pa će stoga i Francuska sigurno nastupati u Egiptu.