Radomir Antić
Youtube/Bojan Stojanović
Radomir Antić

Youtube/Bojan Stojanović

Radomir Antić, Foto: Youtube/Bojan Stojanović

Radomir Antić je ostavio neizbrisiv trag na srpski fudbal. Koliko je bio voljen i poštovan, govore izjave mnogih srpskih legendi o njemu, pa čak i onih koji nisu bili u dobrim odnosima s njim.

Ali, iako je bio velika fudbalska zvezda, legenda Reala, Barselone i Atletiko Madrida, bio je dostupan i pristupačan i običnim ljudima i anonimnim fudbalerima. Navijači su ga obožavali, a i on im je uzvraćao ljubav istom merom.

Bio je tu za svakakoga, da udeli očinski savet, a tako nešto uradio je svojevremeno u restoranu na ručku s prijateljima gde je u njegovom društvu bio i pevač Boban Rajović sa svojim sinom, mladim fudbalerom Andrijom Rajovićem.

Pevač je na svom profilu na Instagramu objavio i snimak koji pokazuje kakva je ljudina bio Radomir Antić. Naime, on je tokom razgovora u jednom momentu odlučio da udeli nekoliko saveta mladom Andriji.

Antić je uzeo papir i olovku i nacrtao deo taktike i fudbalske filozofije koju će mladi Rajović sigurno dobro zamaptiti.

- Vertikala nula, istina živa. Ali ako krećemo pod 45 stepeni. Šta postižemo? Ceo ovaj prostor. Znači dijagonalni pas ti daje mogućnost da igraš u prostor. Ako igraš sa dva centarfora, oni ne mogu da sarađuju paralelno jer nemaju prostor. Ako igraju C i D, imaju mogućnost da koriste ceo ovaj prostor. Ovo je način stvaranja prostora. Znači uvek dijagonalni pas. Vertikalni pas nije u službi igre, horizontalni još manje - rekao je Radomir Antić, uz nacrtanu taktiku i autogram koji je kasnije potpisao Andriji Rajoviću uz osmehe i oduševljenje svih u restoranu.

Mladi Rajović je povodom ovog snimka govorio za Telegraf o svojim sećanjima na Antića.

- Najpre želim da izjavim saučešće porodici Antić. Imao sam veliku čast poznavati takvog velikana. Upoznali smo se jednom prilikom, kada sam bio u Madridu sa tatom, na utakmici Lige šampiona, baš između dve ekipe koje je on nekada predvodio, Real Madrid i Atletiko Madrid. Bili smo na večeri dan pre utakmice, kada je i nastao ovaj snimak koji ste mogli da vidite. Sutradan nas je pozvao u svoj dom iako se nismo poznavali od ranije, što mislim da dovoljno govori o tome kakav je čovek bio.

Boban Rajović i sin

Instagram printscreen

Boban Rajović i sin, Foto: Instagram printscreen

- Dao mi je dosta saveta, tada, kojih se i dan danas setim pred izlazak na teren. Govorio mi je o tome kako je fudbal "igra unapred", odnosno da ništa neću postići pasevima unazad, kao ni horizontalnim pasevima, već da uvek treba da tražim prostor za dijagonalni pas, koji oslobađa mnogo više prostora. Ali, nije me samo savetovao o fudbalu, već i o životu. Rekao mi je da treba pre svega da budem dobar čovek, a tek onda dobar fudbaler. Hvala mu na svemu što je pružio svetu fudbala, neka legenda počiva u miru - rekao je Andrija Rajović za Telegraf.

Boban Rajović, čiji je sin dobio zlata vrednu lekciju od Radomira Antića, koju će sigurno pamtiti čitavog života, oprostio se od Antića dirljivim rečima.

- Bila je tolika čast poznavati te, da rečima ne znam da opišem. Moj Andrija treba doveka da bude srećan što mu je takav čovek, takav majstor, takva veličina dala savete koje nikada ne sme zaboraviti. Bio si veliki čovek i neprikosnoveni učitelj, i na terenu i van njega. Saučešće porodici... Neka ti je večna slava, Antara dobri - rekao je Boban Rajović.