Jusufa Mukoko
youtube/printscreen
Jusufa Mukoko

youtube/printscreen

Jusufa Mukoko, Foto: youtube/printscreen

U Borusiji Dortmund nikada nisu strahovali da pruže šansu mladim igračima, nebitno koliko godina imaju, bitno je da su kvalitetni. I ove sezone Lusijen Favre u početnu postavu često uvrsti dva 17-godišnjaka, Belingama i Rejnu.

U Nemačkoj se o njemu već puno toga pisalo, brojke napadača su fascinantne. U mlađim kategorijama Borusije do sada je odigrao 88 utakmica, postigavši 141 pogodak uz 27 asistencija. Prve fudbalske korake napravio je u Sent Pauliju, ali su ga pre četiri godine zapazili u Dortmundu i doveli u svoju akademiju.

- Mukoko poseduje talenat sa kojim se ne srećete tako često, on je već sada raketa - ne skriva oduševljenje mladim napadačem Joakim Lev, selektor Nemačke.

Koliko je ispred svoje generacije, pokazuje da je kao 15-godišnjak postao reprezentativac Nemačke do 20 godina. Već sada se može pohvaliti sa nekoliko rekorda u međunarodnoj konkurenciji. Naime, sa nepunih 13 godina zaigrao je za nemačku selekciju do 16 godina, postavši tako najmlađi ikada, a već u drugoj utakmici protiv Austrije postigao je oba pogotka u pobedi 2:1. Prošle godine postao je najmlađi igrač koji je zaigrao u juniorskoj Ligi šampiona, a nekoliko nedelja kasnije i najmlađi strelac ovog takmičenja, postigao je pogodak protiv Intera 27 dana uoči 15. rođendana.

Od januara ove godine trenira sa prvom ekipom Borusije, a uskoro bi mogao da postane najmlađi igrač u istoriji Bundeslige, a pruži li mu Favre priliku, mogao bi da postane i najmlađi u istoriji Lige šampiona. Taj rekord drži Selestin Babajaro, koji je, igrajući za Anderleht, debitovao sa 16 godina i 85 dana. 

- Čitam šta pišu mediji, ali nemam nikakav pritisak, znam da će jednog dana doći trenutak za moj debi - rekao je skromni Mukoko.

PROČITAJTE JOŠ: