Lukaku
EPA Matteo Bazzi
Lukaku, Foto: EPA Matteo Bazzi

Korijere delo sport je odgovorio na kritike javnosti zbog kontroverzne naslovnice objavljene u današnjem izdanju novina.

Prestižne italijanske sportske novine su sutrašnji derbi između Intera i Rome najavile uz naslov "Crni petak" i fotografije tamnoputih igrača Lukakua i Smolinga.

Naslovnicu su mnogi shvatili kao rasističku uvredu, a osude su stigle od brojnih klubova poput Milana, Fiorentine, Intera i Rome.

Na optužbe je odgovorio glavni urednik Ivan Zakaroni.

"Ovde se radi o jeftinim indicijama. Ako razmišljate lepo barem jednom dnevno, nećete morati da idete kod doktora. Ovih dana su internet preplavili desničarsko nastrojeni ljudi koji identifikuju rasiste i sa nekoliko komentara pokušavaju da sa sebe skinu mrlju. "Crni petak", za one koji žele i mogu da razumeju, pohvala je različitosti, ponos razlika. Ako to ne razumete, to je zato što niste sposobni za isto. Nevin naslov, savršeno argumentovan, autora Roberta Peronea, pretvoren je u otrov od strane onih koji imaju otrov u sebi", obrazložio je Zakaroni.

Urednik čuvenih novina poslao je poruku i klubovima.

"Sve italijanske klubove treba da je sramota. Kroz tvit su nas okrivili i to kako?! Samo na engleskom, kako bi izazvali dobre reakcije u inostranstvu. Borba protiv rasizma je ozbiljna stvar. Ovakva optužba je samo lažni moralizam kako bi se dobio prvak antirasizma, Ako se usude da me optuže za rasizam sve ću ih tužiti", naveo je Ivan.