Kup Beograda, finale
Alo/Marko Metlaš
Kup Beograda, finale

Alo/Marko Metlaš

Kup Beograda, finale, Foto: Alo/Marko Metlaš

Voleji, makazice, uklizavanja... Borba bez straha, borba s namerom da se viteški savlada suparnik. Beše to borba neprestana, pod olovnim nebom iznad Brda, za trofej Kupa Beograda. Devedeset minuta borbe „romantičara“ i „majstora“ bez pobednika (0:0), odlučenog tek uz (ne)sreću na ruletu.

A majstori za penale bili su fudbaleri OFK Beograda. Svi koji su šutirali, uradili su to nepogrešivo, a njihov kapiten Vukašin Vraneš, junak, odbranio je dva udarca i učinio da trofej stoluje na Staroj Karaburmi. Kao nekad, u slavno vreme „romantičara“.

Uzbudljivo je bilo i pre tog poslednjeg čina finala Kupa FS Srbije na teritoriji FS Beograda, koje je pobedniku uz pehar donelo i učešće u pretkolu Kupa Srbije u narednoj sezoni. Akcije, šutevi, šanse... Nekoliko onih „mrtvih“, u kojima golmanima obično nema spasa. Ali se Vraneš i Lazarević, kapiteni dva srpskoligaška tima, spasiše do presude jedanaestercima.

 

Vladimir Stojković i Milan Borjan

Vladimir Markovic/Marko Metlaš

Vladimir Stojković i Milan Borjan, Foto: Vladimir Markovic/Marko Metlaš

 

Više je na iskušenju bio Vukašin Vraneš, koji je umeo i da paradom iz TV-špica loptu otera od svog gola u korner. Ili da ne dozvoli Novobeograđanima da se obraduju na Banovom brdu tako što je zicer Svetličića pretvorio u propalu priliku.

„Samo za tebe znam, za tebe živim...“, odjekivala je stadionom Čukaričkog pesma „Plave unije“, navijača OFK Beograda. Dovoljno snažna da miljenike potera u napad na raskvašenom terenu. Ti napadi, a bilo je ih s obe strane, i u nastavku utakmice, nisu omogućili da se zatresu mreže do poslednjeg minuta sadržajne utakmice dva srpskoligaša, klubova slavne tradicije. Pobednika Kupa Beograda morali su da odluče penali.

OFK Beograd – Radnički (NB) 0:0 – 4:2

PENALI
J. Lazarević – Vraneš odbrana
1:0 Sredojević
1:1 Krneta
2:1 Janković
2:2 I. Jovanović
3:2 Šarčević
Janjić – Vraneš odbrana
4:2 Radojković
Stadion: FK Čukarički. Gledalaca: 1.000. Sudija: Milan Stefanović.
OFK BEOGRAD: Vraneš, Iličić (od 72. Marković), Petošević, Sredojević, Ignjatović, Mirković, Šarčević, Nedeljković, Mitrović (od 90. Radojković), Janković, Pavlović (od 68. Milić).
RADNIČKI: M. Lazarević, Nikolić, Đuričić, Bašanović, Ostojić, J. Lazarević, Matejević, I. Jovanović, Janićijević (od 68. Popadić), P. Jovanović (od 84. Krneta), Svetličić (od 46. Janjić).

Kup Beograda, finale

Alo/Marko Metlaš

Kup Beograda, finale, Foto: Alo/Marko Metlaš

Bivši asovi, treneri, Milan Kalinić

Finalna utakmica Kupa FS Srbije na teritoriji FS Beograda je privukla na Banovo brdo, shodno vremenskim neprilikama, solidan broj gledalaca. A među njima, među tih blizu hiljadu poklonika pre svega bg-fudbala, i bivše asove, trenere... I Milana Kalinića. Glumac i TV voditelj je, dabome, bodrio OFK Beograd, tj. brata Uroša, trenera „romantičara“.