Dortmund - Šalke
youtube/printscreen
Dortmund - Šalke

youtube/printscreen

Dortmund - Šalke, Foto: youtube/printscreen

Uzajamna mržnja datira od incidenata na "Revierderby" iz 1969. godine. Tog 6. septembra na starom stadionu "milionera", "The Rote Erde", su tribine bile ispunjene do poslednjeg sedišta(42.000 sedišta, a preko 50.000 ljudi je bilo), dok su neki navijači bili primorani da sede i na travi tik uz linije terena, dok su treneri bili na drugom kraju terena jer im je pogled na igru bio blokiran.

Sve je mirisalo na nesreću i incidente, a tako nešto se dogodilo posle 37. minuta. Hans Pirkner je postigao gol za Šalke, a brojni uzbuđeni navijači su utrčali na teren kako bi proslavili pogodak.

Policija je u tom trenutku pustila nemačke ovčare kako bi povratila red, ali umesto da oteraju navijače, jedan pas je urezao zub u nogu fudbalera Šahtjora, Fridela Rauša, dok je njegovog saigrača Gerda Nojzera, pas ujeo za butinu.

Rauš je primio tetanus, te je utakmica nastavljena i meč je završen rezultatom 1-1! Nakon utakmice Dortmund je poslao buket cveća i 500 nemačkih marki kao izvinjenje.

Štoper Šalkea je izjavio 2009. godine da mu je ožiljak i dalje vidljiv, a nazvao ga je "suvenirom". 

Sledeće godine kada su fudbaler "milionera" izašli na teren Šalkea ostali su u šoku, pošto su ih dočekali četri lava!

Predsednik Šalkea ih je iznajmio iz lokalnog "safari parka" da bi se osvetio za ujed nemačkih ovčara.

Do kraja 80' godina, oba kluba su se borila za opstanak u ligi, a dešavalo se da njihovi mečevi budu ključni za status u eliti. U drugom delu 90' usledio je rast ovih klubova, a 1997. godine Borusija je osvojila Ligu šampiona, a Šalke UEFA kup! Četri meseca kasnije sastali su se i priredili spektakl za pamćenje!

"Milioneri" su vodili 2-1 u 90. minutu na "Signal Iduna parku", a gosti su imali u tom trenutku korner. Izveo ga je Olaf Ton, loptu je zakačio legendarni Tomas Linke, a glavom ju je zakucao golman Jens Leman!

To je bilo prvi put da je u Bundesligi golman postigao gol iz igre!

"Majka svih derbija"

Putovali su u Dortmund koji je tada bio na sredini tabele, a meč za njih nije imao rezultatski značaj.

Bez motiva za igru, sem da sruše svom rivalu san o titulu, Dortmund je slavio sa 2:0 golovima Aleksej Freja i Ebi Smolareka, potopivši Šalke na drugo mesto.

Štutgart je imao dva boda više i do kraja šampionata je sačuvao prednost. Šalke je ispustio svoj prvi trofej u Bundesligi!

STATISTIKA OVOG DERBIJA

Dortmund - Šalke, Foto: wikipedia printscreen