Predrag Mijatović
Profimedia
Predrag Mijatović

Profimedia

Predrag Mijatović, Foto: Profimedia

Legenda jugoslovenskog fudbala, Predrag Mijatović je dao opširan intervju u kom se dotakao Real Madrida, Partizana, "prečke" i Jugoslavije! 

Mijatović je za Real Madrid igrao od 1996. do 1999. godine, a u špansku prestonicu stigao je iz Valensije.

„Poštujem sve velike klubove u Evropi, ali san svakog kada počne da se bavi fudbalom je da obuče dres Reala jednog dana. Ko kaže da nije tako, verovatno baš i ne govori istinu. Real je najveći klub koji nosi i ogroman pritisak, to igrači moraju da shvate čim dođu." - rekao je čovek koji je doneo trofej Lige šampiona ovom klubu 1998. godine.

Iste te godine pored vrhunca u karijeri, mesec dana posle gola u finalu protiv Juventusa, doživeo je najgori trenutak u karijeri. Neki kažu da se prečka i dalje trese!

„Teško je bilo svariti ga, ali, 'ajde, sad je već prošlo više od 20 godina... Shvatiš da moraš da ideš dalje. Milijardu puta sam gledao snimak. Sećam se tog prvog momenta kada sam shvatio da lopta nije ušla... Odvratan osećaj".

PROČITAJTE JOŠ:

Jonuc Radu

twitter/emishor

O Partizanu:

„Osvojili su kup, ali primat je preuzela Crvena zvezda posle godina Partizanove dominacije. Žao mi je kada ne ide klubu. Teška je ekonomska situacija i nije lako raditi u tim uslovima"

Kad se oslobodi neko mesto u upravi ili na klupi, Mijatović je jedan od ljudi o kojima se priča da će da popuni mesto:

„Spreman sam da pomognem savetima. Predsednik mora da radi svakog dana, i po 20 sati dnevno prve godine. Mora da donosi teške i nepopularne odluke kako bi se stvari dovele u red", ističe on, uz određenu ogradu.

U oktobru se navršava i 20 godina od utakmice sa Hrvatskom na Maksimiru, u kojoj je Jugoslavija odigrala 2:2 i plasirala se na Evropsko prvenstvo.

To je bilo i poslednje učešće naše zemlje na Evropskom prvenstvu, a na toj utakmici u Zagrebu, Mijatović je dao prvi gol za „plave", a onda je Zoran Mirković dobio crveni karton kada je uhvatio Roberta Jarnija za međunožje.

Ogromna je bila tenzija. Prva misao bila mi je - žao mi Mirkovića, mnogo nam je značio. Ali, i to se dešava. Onda sam rekao - moramo da izdržimo do kraja. Kako je meč odmicao, bio sam sve sigurniji da ćemo uspeti".

Veliki broj aktera na tom meču je bio produkt generacije "Čileanaca 87'" koji su tada postali omladinski svetski prvaci, a upravo su hrvatski igrači te generacije vodili reprezentaciju samostalne države do trećeg mesta na Mundijalu 1998.

Imali smo sreće da smo bili formirani u jakoj jugoslovenskoj ligi, pa smo se i posle Čilea još nekoliko godina zadržali u zemlji. Danas klinci prerano odlaze u inostranstvo i to je veliki problem. Ne stignu da se formiraju ni kao igrači, ni kao ličnosti. Nisam osoba koja žali za stvarima iz prošlosti, ali da smo ostali zajedno, vezali bi tri, četiri velika takmičenja i uz veliku dozu sreće, verovatno bi osvojili neku titulu" - rekao je Mijatović.

PREPORUČUJEMO VAM:

Navijačica iz Perua na Kopa Amerika

Profimedia

Novinare BBC-a je zanimalo i njegovo mišljenje i o reprezentaciji Crne Gore, tačnije o odlasku Tumbakovića sa klupe "sokolova":

„Nisam razgovarao sa glavnim akterima te situacije, ali vidim da su mediji puni te priče svaki dan. Znam koliko i vi, ali uskoro ću razgovarati i sa Savićevićem i sa Tumbakovićem. Voleo bih da čujem obe strane pre nego što donesem sud", objašnjava Mijatović.