Savo Milošević
Alo!/Marko Metlaš
Savo Milošević

Alo!/Marko Metlaš

Savo Milošević, Foto: Alo!/Marko Metlaš

Od kada je pre dva meseca imenovan za trenera Partizana pa do danas, Savo Milošević prošao je mnogo toga. Navijači crno-belih su još na prvoj utakmici tražili njegovu smenu, bivši rukovodioci kluba su ga optuživali da je marioneta aktuelne uprave, ali on je samo ćutao i radio, što se pokazalo kao pravi put. 

Sačuvaj Bože da budem predsednik Partizana!

Neposredno po okončanju igračke karijere, kad još nije razmišljao o trenerskom poslu, Milošević je bio kandidat za predsednika Partizana, a danas kaže da ga ta funkcija ne zanima. - Sačuvaj Bože da budem predsednik Partizana! Tad sam bio mlad i lud, a i bavio sam se politikom. Time se više ne bavim.

- Imam utisak kao da sam na trenersku klupu Partizana seo 2016. godine, a ne pre samo dva meseca. Toliko se toga izdešavalo, odigrali smo veliki broj utakmica, u jednom trenutku čak bili na ivici da ne obezbedimo izlazak u Evropu i neverovatno je da sada pričam s pozicije čoveka koji je osvojio nacionalni kup - počinje priču Milošević i nastavlja:

Od Saleta zavisi da li će biti pomoćnik

Meč protiv Crvene zvezde bio je poslednji u prebogatoj karijeri legendarnog kapitena Partizana Saše Ilića, koji bi mogao da bude priključen Miloševićevom stručnom štabu kao pomoćni trener.

- To zavisi samo od njega. Znamo se jako dugo i pričali smo mnogo puta na tu temu. On mora da odluči šta će sada da radi, da li hoće odmah da radi ili hoće malo da se odmori. U svakom slučaju, on će biti deo Partizana.

- Ne želim da pričam hvalospeve o našoj igri, ali svaki igrač koji je dobio priliku da igra, a dobili su je svi osim trećeg golmana Popovića, pokazao je napredak. To se zove izvlačenje maksimuma iz ekipe. Protiv Crvene zvezde u finalu kupa odigrali smo dobro, igrači su pretrčali po 11 i po kilometara, što je intenzitet veći nego, recimo, onaj na susretu polufinala Lige šampiona između Liverpula i Barselone.

Iako Partizan pod njegovim vođstvom izgledao daleko bolje nego kod trojice prethodnika, da bi ekipa i u Evropi bila konkurentna, Miloševićevom timu su potrebna pojačanja. Kako klub nema sportskog direktora, javnost najviše zanima ko će raditi prelazni rok, ali Savo tvrdi da tu ne bi trebalo da bude nikakve dileme.

- Ne znam ko će da radi prelazni rok ako ne ja? Nisam nikakav Hitler, ali moja reč će uvek biti poslednja, mada će dok dođe do mene proći određeni filter. Partizan u sledećoj sezoni može da bude samo brži nego što je bio u ovoj, a mnogo nam znači što smo osvajanjem kupa dobili više prostora za odmor, pa ćemo tako umesto 8, sa pripremama krenuti 13. juna. Upravi kluba rekao sam da sve igrače za koje imaju ponudu prodaju što pre, budući da nam od toga zavisi angažovanje novih igrača.

Čemu oproštaj Ostojiću?

Savo Milošević naglašava da će Bojan Ostojić, junak pobede iz finala Kupa, uprkos tome što ima 35 godina i što mu ističe ugovor, i naredne sezone nositi dres Partizana.

- Ne znam zašto je njemu uručen poklon pred finale Kupa kad on još može da igra. Podela na stare i mlade igrače je idiotizam i to ne prihvatam. On sigurno može još mnogo da pruži i trebalo bi da ostane u Partizanu.

Trener Partizana je pre povratka u Humsku često kritikovao srpsku Superligu, a i sada kaže da stvari nisu mnogo bolje.

- Nisam zadovoljan mnogo čime, ali moram da se fokusiram na moj posao i ličnim primerom pokažem da možemo biti civilizovani, u skladu sa odgovornošću kakvu imamo. Ima kod nas nekog bolesnog inata iz kojeg i proizilazi bolest. Radim u UEFA i znam kako ona vodi borbu protiv nameštanja utakmica. Ovde mnogi igrači igraju kladionicu, a ne znaju da time čine krivično delo - kaže Milošević.