Zastava tzv. Kosova na stadionu u Groznom
Twitter, Screenshot
Zastava tzv. Kosova na stadionu u Groznom

Twitter, Screenshot

Zastava tzv. Kosova na stadionu u Groznom, Foto: Twitter, Screenshot

Na stadionu ruskog prvoligaša Ahmata iz Groznog uočena je zastva samoproklamovane države Kosovo. Zastava je uslikana na meču Ahmata sa ekipom Spartaka, a prema rečima čelnika kluba iz Čečenije ona je tu od kada je klub pojačao Bernard Beriša (27), napadač rođen u Peći.

PROČITAJTE JOŠ:

Ambasador Srbije u Moskvi Slavenko Terzić izrazio je čuđenje otkud kosovska zastava na stadionu u glavnom gradu Čečenije budući da Rusija ne priznaje samoproklamovanu nezavisnost srpske pokrajine.

- Neprijatno smo iznenađeni jer znamo pricnipijelnost ruske spoljne politike u vezi s Kosovom i njen nepokolebljivi stav po pitanju teritorijalne celovitosti naše zemlje. Očekujemo, u svakom slučaju, da lokalni organi vlasti poštuju zvaničnu poziciju Moskve - rekao je Terzić.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije razmatra incident sa demonstracijom zastave samoproglašene republike Kosovo na stadionu „Ahmat arena“ u Groznom kao tehničku grešku.

- Tokom fudbalskog meča između ekipa Ahmat i Spartak u Groznom 30. marta ove godine na stadionu ’Ahmat arena“ okačena je zastava takozvane republike Kosovo. U vezi s tim, skrenuli smo pažnju odgovornima vlasti Čečenske Republike da je nedopustivo korišćenje simbola nepriznatih kvazidržava na teritoriji Rusije“, saopštili su Sputnjiku u ministarstvu.

„Ovaj incident razmatramo tehničkom greškom. Stav Rusije o nepriznavanju Kosova je nepromenjen. On je zasnovan na međunarodnom pravu i rezoluciji SB UN 1244“, naveli su u ruskom spoljnopolitičkom resoru.