Crvena zvezda - Bajern Minhen
AP/Darko Vojinović
Crvena zvezda - Bajern Minhen, Foto: AP/Darko Vojinović

Alfonso Dejvis ima samo 19 godina, vredi već 40 miliona evra, a do fudbalske zvezde je stigao izuzetno teškim životnim putem. Levi bek Bajerna je prošle sezone pridodat prvom timu, a ove je eksplodirao i uzeo mesto u startnoj postavi Lukasu Hernandezu, defanzivcu plaćenom Atletiku čak 80 miliona evra. Ove sezone je odigrao 26 utakmica za Bajern, uključujući i meč protiv Crvene zvezde na stadionu Rajko Mitić. 

Dejvis se prošle godine nametnuo kao veliki potencijal, a od utorka uveče i meča protiv Čelsija predstavlja ono najbolje što fudbal ima da ponudi. Alfonso Dejvis je upisao jednu asistenciju u pobedi nad londonskim timom i to tako što je naslagao čitavu odbranu kao od šale. Ima tek 19 godina, a život mu je već sad vredan filmskog scenarija.

Dejvisovi roditelji Debea i Viktorija su poreklom iz Liberije, iz koje beže zbog krvavog građanskog rata kad je zemlja ostala bez najmanje 400.000 stanovnika, a još milion je emigriralo. Oni odlaze u izbeglički kamp Buduburamu, koji se nalazi u istočnom delu Gane.

U Gani se i rodio Alfonso, a majka Vitorija je objasnila teške momente kroz koje su prolazili:

- Život izbeglica je poput ulaska u kontejner ili odlaska u zatvor. Nije bilo načina da se izađe iz kampa - govorila je Viktorija.

Porodica je uspela da prebegne u Kanadu kad je Alfonson imao nepunih pet godina. Otac naporno radi da bi prehranio porodicu. Bio je domar na univerzitetu u Ontariju, kao i radnik u fabrici ne bi li porodica mogla da krpi kraj sa krajem.

Alfonso sa 15 godina i tri meseca postaje najmlađi fudbaler koji je potpisao ugovor u MLS-u, a za Vankuver Vajtkepse je debitovao dva meseca kasnije. Ne čudi što je ubrzo postao i najmlađi igrač u istoriji Kanade, za koju brani i golman Crvene zvezde Milan Borjan.

U prvoj sezoni u Nemačkoj je osvojio trofej Bundeslige i domaći Kup. Nije mu smetala ni ozbiljna konkurencija Lukasa Ernandesa koji je čestim povreda izopšten iz startnih 11, ali je veliki razlog bila i sjajna forma mladog asa.

Pedantni engleski analitičari su izmerili da je u Londonu bio brži od automobila jer je u centru maksimalna dozvoljena brzina 35 kilometara na čas! Zanimljivo da je u Engleskoj bio i ranije jer je bio na probi u Mančester Junajtedu, ali je posle tri nedelje odlučeno da ga ne zadrže. Kakav kiks, kako igrački, tako i finansijski, jer Dejvis sad vredi 40, a očekuje se da na leto vredi i više od 50 miliona evra.