Igrači Zvezde
Foto: FK Crvena zvezda
Igrači Zvezde

Foto: FK Crvena zvezda

Igrači Zvezde, Foto: Foto: FK Crvena zvezda

Transfer period je gotovo u većem delu Evrope, pa tako i u Srbiji, a najveću pažnju na domaćoj sceni privuklo je poslovanje na tržištu šampiona Srbije, Crvene zvezde, koja je u odnosu na neke prethodne sezone ove godine imala "manji promet" igrača, i što se tiče odlazaka i dolazaka.

Pred početak leta, ciljevi su stavljeni visoko. Očekivao se plasman u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja, što je na kraju i ostvareno. Takođe, već je ostvaren "višak" u odnosu na "večitog rivala" Partizan od osam bodova pa su navijači u tom pogledu sigurno zadovoljni. Međutim, kada su u pitanju transferi tada su i navijači najrigorozniji. Često su mnogi dolasci "sumnjičavi", priča se kako novajlije nisu (ili jesu) kvalitet za Zvezdu i tako u krug.

Da li ste zadovoljni prelaznim rokom Crvene zvezde?

 

 Sumiraćemo prelazni rok na Marakani, a vi sami procenite da li je upravo crveno-belih uradila dobar posao tokom leta. Krenimo prvo sa dolascima:

ALEKSANDAR KATAI (slobodan igrač)

Aleksandar Katai

FK Crvena zvezda

Aleksandar Katai, Foto: FK Crvena zvezda

Još početkom transfer perioda, gotovo da se prošla sezona tek završila, a na Maraknu se vratio "Magiko". Momak iz Srbobrana spletom ne tako srećnih okolnosti dobio je "ruku spasa" od kluba u kom je stekao fudbalsko ime i proporučio se evropskih i svetskim velikanima. Nakon što je supruga Tea napravila rasistički skandal u Sjedinjenim Američkim Državama, postaja je "omiljena" među "zvezdašima" jer je odmah nakon toga usledio njegov povratak na Marakanu.

Trebalo mu je malo vremena da pronađe pravu formu i da ponovo priseti na partije iz sezone 2016/17. Uspeo je da postigne šest golova od povrataka među crveno-bele. Za sada se izdvaja het-trik TSC-u u Beogradu, kao i naravno, gol Araratu u plej-ofu Lige Evrope koji je pogurao Zvezdu ka grupnoj fazi Lige Evrope. Nema sumnje da se njegov dolazak isplatio, a verovatno će se tek osetiti prisustvo "mađioničara".

SRĐAN SPIRIDONOVIĆ (250.000)

Srđan Spiridonović

FK Crvena zvezda

Srđan Spiridonović, Foto: FK Crvena zvezda

Brzonogi "Spidi", kako ga mnogi zovu, stigao je iz poljskog Pogona za 250.000 evra na početku prelaznog roka. Na Marakani su u njemu videli Dejana Radonjića i očekivalo se da će momak iz Austrije to i pokazati. Međutim, za sada je sve to izgledalo slabo, ali vremena za popravljanje utiska itekako ima.

Sezonu je započeo na sjajan način, oduševljavao navijače potezima i počeo da se upisuje u listu strelaca, ali je to brzo splaslo. Do sada je postigao dva gola uz četiri asistencije, a čini se da i Dejan Stanković odlučuje da sve manju minutažu pruža nekadašnjem mladom reprezentivcu Austrije. Videćemo da li će se to promeniti, za sada se ne može reći da je zaslužio prelaznu ocenu.

GELOR KANGA (slobodan igrač)

Mirko Ivanić i Gelor Kanga

EPA/Savvides Press

Mirko Ivanić i Gelor Kanga, Foto: EPA/Savvides Press

Dugo, baš dugo trajala je potraga Zvezde za igračem čije lopte "imaju oči" i koje će lako nalaziti put do napadača. Ogenji Onazi već je bio viđen na Marakani, a onda je odjednom buknulo na Marakani. Gelor Kanga po drugi put u karijeri obukao je dres Zvezde. Odbio je nekoliko ponuda iz Tuske, kao i od Sparte iz Praga u koju je i otišao iz Beograda na kraju prvog mandata.

Delovao je malo pogubljeno u nekoliko prvih mečeva, ali se protiv Ararata videlo zašto je Zvezda vratila Gabonca. Ponovo je slao "teleportovane" pasove saigračima kojima će, takođe, biti potrebno malo vremena da shvate kakvog majstora imaju za saigrača. Nema sumnje da će se od njega mnogo očekivati ove sezone.

DIJEGO FALĆINELI (pozajmica, Bolonja)

Dijego Falćineli

FK Crvena zvezda

Dijego Falćineli, Foto: FK Crvena zvezda

Italijanski napadač došao je pred sam kraj prelaznog roka, čini se, malo kasno. Navijači su imali ne tako velika očekivanja od momka koji je svojevremeno plaćen 7.500.000 upravo od strane Bolonje. Siniša Mihajlović je odlučio da pomogne bivšem klubu i ponudio im centarfora koji je, ispostaviće se, bio pravi pogodak.

Iako ga je dočekao promašeni penal protiv Omonije i razne poruke navijača, nakon toga je proteklo "med i mleko" za iskusnog Italijana. Pet utakmica i isto toliko golova, pogodak Araratu u meču sezone za jesen u Evropi, ali nije samo to oduševilo "delije". Kretnja i pravi napadački "njuh" Falćinelija dodatno su uticale na to da se proglasi možda i najvećim pogotkom ovog leta, bar za sada.

LUKA MARKOVIĆ (slobodan igrač)

Luka Marković

Profimedia.rs

Luka Marković, Foto: Profimedia.rs

Momak koji je već nosio crveno-beli dres u omladinskom timu nikako nije uspeovao da se snađe. Čukarički mu je oživeo karijeru, a onda prerani odlazak u Juventus, te selidba u Torino i konačno Krotone nisu bili dobra odluka Luke Markovića.

Zvezda je iskoristila priliku i vratila ga ovog leta te odmah prosledila na pozajmicu u Novi Pazar. Čini se da je konačno proradio. Na drugom meču u novom klubu postigao je het-trik protiv Vojvodine i tu u prvih 45 minuta meča. Ako ovako nastavi, sigurno da ga čeka povratak u Zvezdu i šansa u matičnom klubu. Tek mu je 20 godina, tako da crveno-beli sa njim nemaju šta da izgube, a mogu dobiti baš mnogo.

Što se odlazaka tiče, njih je bilo dosta više, a može se slobodno reći da su crveno-beli uspeli maksimalno da rasterete igrački kadar, ali i da zarade.

Čiste papire dobili su Hose Kanjas i Dejan Meleg i Jug Stanojev. Pored njih Milan Jevtović je otišao bez obeštećenja u Arhus, ali će šampionu Srbije pripasti 30 posto od naredne prodaje.

mateo

Mateo Garsija

Alo/Marko Metlaš

Mateo Garsija, Foto: Alo/Marko Metlaš

Na pozajmice je poslata dvojica igrača, a to su Erik Jirka (Mirandes), Srđan Babić (Famalikao). Oni će moći da donesu zaradu crveno-belima ukoliko zadovoljne nove klubove. Slovak ima klauzulu od 700.000 evra, dok je kod "zlatnog orlića" otkup moguć za 1.000.000.

Što se tiče poslova koji su doneli zaradu Zvezdi, krenućemo od onih najvećih prihoda. Svakako da je tu prvi na listi Mateo Garsija koji je prodat Arisu, nekadašnjem klubu, za 1.300.000 evra, uz 50 procenata od naredne prodaje. Crveno-beli su na razne načine pokušavali da se reše Argentinca i na kraju uspeli da ostvare minimalan gubitak koji može da se popuni ukoliko grčki klub proda vezistu za nešto veću svotu.

Kada se to sve sabere sa odlascima Branka Jovičića (Ural), Dušana Jovančića (Rizespor), Miloša Vulića (Krotone) i Tomanea (Samsunspor) dolazi se do cifre od 3.500.000 evra. Dakle, crveno-beli su kada se sve sabere i oduzme poslovali u plusu na transfer pijaci jer su na dolaske potrošili svega 250.000 evra.

Navijači nisu zadovoljni pozicijom levog beka, odnosno time što uprava nije angažovala zamenu Milanu Rodiću pa to ostaje kao minus. Dok je na ostalim pozicijama, čini se, sve na svom mestu. Nije bilo srljanja odgovornih iz Ljutice Bogdana, a nema sumnje da će sve biti korigovano na zimu, ako za to bude bilo potrebe. Do tada, videćemo da li se ovakva politika šampiona Srbije isplatila.

PROČITAJTE JOŠ: