"Folksvagen arena"
Profimedia

Profimedia

"Folksvagen arena", Foto: Profimedia

Možda večerašnja prijateljska utakmica reprezentacija Nemačke i Srbije (20.45) i nema neki rezultatski značaj, ali će duel u Volfsburgu biti zapisan kao istorijski!

PROČITAJTE JOŠ:

Prvi put na jednoj međunarodnoj fudbalskoj utakmici biće pušten u upotrebu uniseks toaleti koji širom sveta postaju sve češća pojava. Na superkomfornoj „Folksvagen areni“ biće zadržani standardno namenjeni toaleti za gospodu, odnosno za dame, ali će sada na mestu gde i car ide peške moći da se u istoj prostoriji nađu muškarac i žena. U objašnjenjima, koje daju organizatori utakmice, cilj puštanja u rad uniseks toaleta je da se podrži lični osećaj rodnog identiteta, bez obzira na pol, dok LGBT populacija veruje da je ovo dobar potez za promovisanje njihovih prava.

U Njujorku je, recimo, još pre dve godine na snagu stupilo pravilo da se ukidaju podele na ženske i muške toalete, ali čak i za Nemce, koji posećuju fudbalske stadione, ovaj vid odlaska u toalet biće novost. Iz tog razloga će ispred ovakvih toaleta, tokom odigravanja utakmice Nemačka-Srbija, biti angažovani posebno obučeni volonteri koji će potencijalnim korisnicima uniseks toaleta objašnjavati pravila ponašanja.

Uniseks WC

Printscreen

Foto: Printscreen

Trijumf otvaranja uniseks toaleta na „Folksvagen areni“ sebi pripisuju udruženja LGBT klubova iz Nemačke koji žele da im se na sportskim borilištima širom zemlje omogući „rodno neutralno iskustvo“. Uostalom, nemački parlament je krajem prošle godine odobrio opciju trećeg roda u zvaničnim spisima koji će omogućiti ljudima da se registruju kao „različiti“.

Treći pol je zvanična kategorija u nekim zemljama Evrope, recimo Austriji i Holandiji, ali i u nekim zemljama daleko od Zapada i njegove moderne kulture sveopštih ljudskih prava - na primer Indiji.