Manuel Nojer
EPA/Friedmann Vogel

 

Manuel Nojer, Foto: EPA/Friedmann Vogel

Pevanje Tompsonove pesme dovelo je Manuela Nojera u veoma nezgodan položaj. Kapiten Bajerna i Nemačke našao se na žestokom udaru medija, čak i u domovini. Nojer je u nedelju, tokom odmora u Hrvatskoj, pevao jednu pesmu Marka Perkovića Tompsona.

Jedan od najboljih golmana planete u 21. veku je završio na naslovnoj strani "Bilda" koji nije štedeo reči na račun golmana reprezentacije koji je sa društvom zapevao pesmu "Lijepa li si". 

- Da li je Nojer znao šta peva? Zvezda Bajerna peva pesmu ekstremno desnog benda sklonog skandalima - počeo je "Bild" svoj tekst: - Pevanjem na hrvatskom jeziku u tamošnjem baru, Nojer je izazvao uzbuđenje na Balkanu i na društvenim mrežama. Hrvati ga slave, ali ga Srbi i Bošnjaci žestoko napadaju. Šta je toliko eksplozivno u pesmi koju Nojer peva? Pa to što je izvodi u Hrvatskoj poznati, ali u mnogim državama zabranjeni i zloglasni pevač Tompson.

- On je pevajući pesmu "Jasenovac i Gradiška Stara" slavio zločine ustaša, hrvatskih fašista i nacističkih saveznika u Drugom svetskom ratu. Na navedenim mestima bili su koncentracioni logori u kojima su zarobljeni, mučeni i ubijani civili. Srbi, Romi i Hrvati. Nojer ipak peva njegovu pesmu "Lijepa li si" u kojoj Hrvati svojataju deo Bosne i Hercegovine koji su u krvavom ratu s Bošnjacima sredinom 90-ih pokušali pripojiti Hrvatskoj - piše "Bild."

Nojer se, u međuvremenu, javio "Bildu" i pokušao da objasni situaciju.

- Ne govorim hrvatski jezik, tako da nisam znao koju pesmu pevam i od kog pevača!

Što bi rekao naš nardom, ovo ni pas s maslom ne bi progutao.