KADA SRBIJA IGRA PROTIV NORVEŠKE? Nećemo ni u junu u Oslo, ali tu tek nastaju poteškoće

Svi naredni predloženi termini su pokriveni.

Dušan Tadić
Dušan Tadić, Foto: Alo/Marko Metlaš

Koronavirus jači je od mnogo čega pa i od fudbalske lopte. Kako pandemija ne jenjava u većini zemalja na Starom kontinentu, UEFA je odložila finalne mečeve Lige šampiona, Lige Evrope i Finale Lige šampiona za žene do daljnjeg, a izvesno je moraće da prolongira i baraž Lige nacije po istom principu.

UEFA je odlaganjem finala klupskih takmičenja praktično najavila da će i reprezentativne susrete zakazane za početak juna odložiti za neki drugi termin. Fudbalsku javnost u Srbiji svakako najviše interesuje kad će se naša reprezentacija sastati sa Norveškom, a posle toga i sa pobednikom utakmice Škotska – Izrael. Te utakmice, najverovatnije će se igrati tek u septembru.

Evropska kuća fudbala nedavno je napravila strateški plan sa sedam mogućih scenarija vezanih za dužinu pandemije kovid 19. U svim slučajevima predviđeno je da se nacionalni šampionati završe do 27. juna.

Aleksandar Mitrović
Aleksandar Mitrović, Foto: AP/Darko Vojinović

U kojim formatima, savezi će odlučivati sami ako takmičenja ne budu mogla da se održe po ranije utvrđenom rasporedu. Zgusnut kalendar, ako se fudbal uopšte bude igrao širom Evrope u junu, onemogući će neki naredni junski termin za baraž.

Norveška bi mogla da ugosti Srbiju u septembru, ali za taj termin zakazan je početak takmičenja u novoj Ligi nacija. Naša reprezentacija 3. septembra gostuje u Rusiji, 6. dočekuje Tursku, Norvežani 4. dočekuju Austriju, a tri dana kasnije gostuju u Severnoj Irskoj. Logično je očekivati da UEFA neće početi novu Ligu nacija pre nego što se definitivno ne privede kraju premijerno takmičenje država Starog kontinenta. Zato je moguće kompletno pomeranje nove Lige nacija za mesec dana.

Haland
Haland, Foto: (AP Photo/Czarek Sokolowski)

Druga opcija je mart 2021. Tada međutim treba da počnu kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2022. Plan je bio da termin bude u martu...

Bez fudbala u maju

Italija (63.927 obolelih), za dva, tri dana mogla bi da pretekne Kinu (81.171) po broju zaraženih koronavirusom jer je poslednjih dana samo za 24 sata evidentirano po više od 4.500 obolelih u toj zemlji.

Španija, Nemačka i Francuska takođe beleže slične dnevne brojke i nezamislivo je da bi pandemija mogla da se završi u narednih mesec dana u Evropi. Po završetku je neophodno još gotovo mesec dana da bi se virus definitivno iskorenio, a to definitivno znači da u maju takmičenja pod okriljem UEFA neće moći da se održavaju.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Sport - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi