Večiti derbi
EPA
Večiti derbi, Foto: EPA

Srpski fudbal je pred provalijom, a trenutno samo Crvena zvezda može da spreči sunovrat od kog se ne bi oporavili godinama, možda i decenijama. Od ranije se zna da naš fudbal naredne sezone neće imati predstavnika u kvalifikacijama za Ligu Evrope, već će imati tri predstavnika u novoformiranom takmičenju, Ligi konferencija, a i tamo će morati da igra kvalifikacije i neće biti lako stići do grupne faze u kojoj će igrati 32 kluba. Jedini način da sledećeg leta Srbija ima klub u Ligi Evrope je da šampion države ne uspe u kvalifikacijama za Ligu šampiona, pa pređe u Ligu Evrope, kao što je to ovog leta učinila Zvezda.

Da li bi navijači večitih trebalo da navijaju za ljutog rivala u evropskim utakmicama?

 

Srbija međutim može da ima dva kluba u kvalifikacijama za Ligu šampiona i jednog u Ligi Evrope već od sezone 2022/23, a da tako bude, može da se pobrine samo Crvena zvezda. Trostruki uzastopni šampion Srbije zato do kraja grupne faze Lige Evrope neće igrati samo za sebe, već i za preostale srpske klubove, pa ne čudi što su i pojedini navijači crno-belih počeli da bodre u Evropi izabranike Dejana Stankovića, jer bi oni mogli da naprave veliku uslugu Partizanu. 

Da bi Srbija imala dva kluba u kvalifikacijama za Ligu šampiona u sezoni 2022/23 potrebno je da na UEFA rang listi naša zemlja bude 15. na kraju ove sezone. Srbija je trenutno na poziciji broj 16, iza Kipra, sa čak tri boda zaostatka (27.750 u odnosu na 24.750), ali to je dostižna prednost iz više razloga. Omonija, jedini predstavnik Kipra, jeste iznenadila PAOK osvajanjem boda u Solunu, ali u grupi sa Granadom i PSV Ajndhovenom lako bi mogla da do kraja grupne faze osvoji jedan ili nijedan bod. 

Na drugoj strani, ako Zvezda u skladu sa očekivanjima dočeka "evropsko proleće" osvojiće najmanje devet ili 10 bodova, što bi bilo dovoljno da se stigne i prestigne Kipar. Pretnja Kipranima, osim Srbije, je i Grčka, koja ima čak tri kluba u igri (Olimpijakos u Ligi šampiona i PAOK i AEK u Ligi Evrope), ali srećna okolnost po Srbiju je da se zbir svih bodova Grka deli sa tri, a uz to je velika verovatnoća da AEK i PAOK ne prođu grupe u Ligi Evrope. 

Ostaje da se vidi da li Crvena zvezda posle startnog, za mnoge i očekivanog poraza od kombinovanog tima člana Bundeslige Hofenhajma, može da se podigne i prvo u četvrtak pobedi kod kuće Liberec, a sedam dana kasnije i Gent, čime bi napravila džinovski korak napred i za sebe i za Srbiju. Naravno, uz to će cela Srbija navijati i protiv Omonije, dželata Zvezde u kvalifikacijama za Ligu šampiona. 

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (2)

Volim Partizan

23.10.2020 11:46

Ja od srca navijam da talibani osvoje nulu.

popuskin

23.10.2020 11:57

Srpski fudbal je odavno u provaliji.Koprca se dole i pokusava bezuspesno da izadje. To je realnost, tako pisite.