Ilija Petković
Marko Metlaš
Ilija Petković

Marko Metlaš

Ilija Petković, Foto: Marko Metlaš

U četvrtak poslepodne „Plava unija“ će poslednji put iz petnih žila klicati svom „Tajfunu sa Karaburme“ Iliji Petkoviću!

Kako „Alo!“ saznaje, najvatreniji navijači OFK Beograda organizovali su se i biće na stadionu na kome je Ilija praktično proveo čitav igrački život, odnosno čak 16 sezona. Uz poštovanje svih propisanih mera, oni će organizovano, posle Petkovićeve sahrane u Aleji zaslužnih građana, prirediti oproštaj od najveće igračke legende svog voljenog kluba. Baklje su spremne, dlanovi takođe, a maske na licima, koje su u ovom ludom vremenu pandemije koronavirusa obaveza, neće smanjiti intezitet glasova svih onih koji žele da se zahvale za sve što je Petko uradio za svoje „romatičare“.

Navijači OFK Beograda

M. Metlaš

Navijači OFK Beograda, Foto: M. Metlaš

A uradio je mnogo. Nemerljivo mnogo. Na Karaburmi je od dečaka koji je došao iz Knina sa namermom da u Beogradu studira postao reprezentativac ona velike i moćne fudbalske reprezentacije SFRJ. Na toj istoj Karaburmi Ilija je zaslužio da ponsede nadimak „Tajfun sa Karaburme“, ali i da ga zvanično proglase za najbolje desno krilo na svetu!

Navijači OFK Beograda

M. Metlaš

Navijači OFK Beograda, Foto: M. Metlaš

Posle igračke karijere, logično je bilo da Ilija u nova iskušenja, ona stručna, krene u njgovom OFK Beogradu. Prvo sa mesta sportskog direktora, a ona i trenera „plavih“. Koliko je majstorski ispekao trenerski zanat u OFK Beogradu svedoči činjenica da je Ilija bio jedan od najuspešnijih selektora koje je ova zemlja imala. U momentu kada je bilo potrebno da se vrati kult nacionalnog tima Petko, šmeker na terenu i van njega, oformio je sjajnu generaciju koja je uspela da se uz samo jedan primljeni gol u kvalifikacijama nađe na Svetskom prvenstvu 2006. godine.

Nikada u Zvezdi ili Partizanu

Ilija će zauvek biti najveća legenda OFK Beograda u očima navijača ovog kluba i zbog činjenice da nikada nije zaigrao za Crvenu zvezdu ili Partizan. Jedini klub koji je uspeo da ga nagovori da napusti Karaburmu bila je francuska Troa. Petko je proveo samo tri sezone u inostranstvu igrajući za ovaj tim. A onda je odlučio da se vrati. Normalno u OFK.

Ikona Beograda, ikona srpskog fudbala je zaslužila da se od njega na grandiozan način oproste oni koji u srcu nose OFK Beograd. A oni znaju da je Ilija uvek i samo voleo svoje „romantičare“.

PROČITAJTE JOŠ: