Novak Đoković - Danil Medvedev
Tanjug/AP
Novak Đoković - Danil Medvedev

Tanjug/AP

Novak Đoković - Danil Medvedev, Foto: Tanjug/AP

Nova sezona, novi problemi zbog koronavirusa u teniskom svetu. U skaldu sa novim dešavanjima, čelnici ATP doneli su nove odluke koje se tiču ATP liste i rangiranja, kao i pomoći teniserima tokom sezone usled koronavirusa Kad je reč o ATP listi i rangiranju, doneta je odluka da se i dalje produži sistem "najboljih rezultata" i to će važiti sve do 9. avgusta 2021. godine.

Koliko će još grend slem pehara osvojiti Novak do kraja karijere?

 

Učinci tenisera sa svih turnira od 4. marta do 5. avgusta 2019. godine, a koji se nisu održali u 2020. godini, računaće se još 52 nedelje, ali sa 50 odsto. Redukcija će se računati sve do originalnog datuma kada se ti bodovi brišu iz liste, a igrač će moći da računa na bolji od dva rezultata sa turnira iste kategorije. To znači da će igrač moći da računa ili 50 odsto osvojenih bodova iz Madrida 2019. ili na sto odsto bodova osvojenih na istom turniru 2021. godine, u zavisnosti od toga šta je veće, što će mu se računati u naredne 52 nedelje.

Rezultati sa turnira u 2020. koji su morali da promene poziciju u rasporedu (Kicbil, Hamburg, Rim i Rolan Garos) će se takođe računati u dodatne 52 nedelje sa 50 odsto od njihovih originalnih datuma brisanja poena i biće poređeni sa rezultatima iz 2021. po "Best of" logici. Rezultati sa ovih turnira iz 2019. se brišu iz računanja u vreme kada je to predviđeno trenutno važećim kalendarom.

U 2021. svi rezultati pre Vimbldona biće računati kao "najbolji od ostalih" turnira. Računalo se da će se normalno računanje po 52-nedeljnom sistemu biti nastavljeno 16. avgusta 2021. godine na mastersu Sinsinati, ali ukoliko ne bude naknadnih promena, to znači da će se tradicionalni sistem računanja liste ponovo vratiti na snagu tek 15. avgusta 2022. Odluka da se zadrži 50 odsto poena zarađenih u 2019. tokom perioda koji odgovara suspenziji igre u 2020. godini, omogućava igračima određenu meru sigurnosti u mesecima kada su i dalje na snazi restrikcije putovanja.

PROČITAJTE JOŠ: