Sep Blater i Mišel Platini
Profimedia
Sep Blater

AP

Sep Blater, Foto: AP

Sep Blater, bivši predsednik FIFA  rekao je da ostaje na raspolaganju francuskom pravosuđu u istrazi o dodeli Svetskog prvenstva 2022. godine Kataru, ali samo ako se saslušanje održi u Švajcarskoj.

- Nisam spreman da dođem u Francusku na saslušanje, ali sam na raspolaganju francuskom pravosuđu ako se saslušanje održi u Švajcarskoj - rekao je Blater agenciji Frans pres.

Blater je danas pismom preko advokata obavestio o tome francusku policiju. On je suspendovan zbog kontroverzne isplate Mišelu Platiniju za konsultantske poslove, a umešan je i u najveći skandal koji je potresao svetsku kuću fudbala vezano za pranje novca i malverzacije.

Blater (83) je agenciji Frans pres 11. decembra prošle godine rekao da će svedočiti u Francuskoj, ako državna kancelarija finansijskog tužioca (PNF) to od njega "zvanično zatraži". On je tada rekao da je u aprilu 2017. godine, na zahtev te kancelarije već saslušan.

Istraga o uslovima dodele domaćinstva Svetskog prvenstva 2022. godine odvijala se tri godine pod okriljem PNF, a prošlog decembra poverena je pariskom istražnom sudiji.

Ta istraga pokrenuta je posebno zbog "aktivne i pasivne korupcije".

- Želimo da vidimo gospodina Blatera, u Francuskoj ili Švajcarskoj, ne znam kada. Francusko pravosuđe će želeti da ga sasluša - rekao je istražitelj i centralne kancelarije za borbu protiv korupcije i finansijskih prekršaja.

Nadležni žele da utvrde pod kojim uslovima je FIFA 2. decembra 2010. godine poverila Kataru organizaciju Mundijala 2022. godine. U tom slučaju ispitan je i Platini.