Dejan Stanković
FK Crvena zvezda
Dejan Stanković

A. Dimitrijević

Dejan Stanković, Foto: A. Dimitrijević

Na današnji dan pre tačno 25. godina, Dejan Stanković je debitovao za Crvenu zvezdu. Sadašnji trener crveno-belih je debitovao za voljeni klub tog 11. februara 1995. godine na stadionu OFK Beograda. Trener Ljubomir Ljupko Petrović nije se ustezao da na teren umesto Dejana Ramba Petkovića pošalje 16-godišnjeg supertalentovanog Dejana Stankovića. Zvezda je tada rođena, crveno-beli su u tom 19. kolu savladali "romantičare" 2:1 i kasnije se okitili titulom prvaka, a Stanković je od prvih minuta u crveno-belom dresu nagovestio da će postati igrač svetskog kalibra.

Debi se ne zaboravlja, Stanković se posle današnjeg treninga jasno prisetio ulaska na teren.

- Kad je trener Ljupko Petrović krenuo da me ubaci, čuli su se povici sa tribina: „Ma gde ćes malog..“. U tom trenutku je bilo 2:1 za nas, a na terenu „gori“. Igrao je i generalni direktor Terzić tu utakmicu, baš smo pričali na tu temu. Vraćaju se uspomenu i mnogo sam srećan što sam opet ovde. Mnogo se dobro osećam zahvaljući Zvezdi, zahvaljujući svima u Zvezdi i zahvaljujući ovim zlatnim momcima – rekao je Stanković.

Taj meč na Karaburmi ostao je upečatljiv i Ljupku Petroviću.

- Igrali smo protiv OFK Beograda, vodili smo sa 2:1, ali u igri nije dosta toga štimalo kako treba. Odlučio sam se da uvedem Stankovića 15 minuta pre kraja utakmice. Sećam se da su me izviždali navijači, koji nisu bili zadovoljni što na teškom duelu uvodim mladog momka. Međutim, njegov prvi kontakt s loptom bio je na oko 20 metara od protivničkog gola, raspalio je odmah nošen fudbalskim rezonom i uzdrmao prečku. Do kraja meča je igrao veoma dobro. Odmah je skrenuo pažnju, njegov raskošan talenat je bio tako uočljiv – prisećao se Petrović debitanskog meča Dejan Stankovića.

Zanimljivost sa tog duela na Karaburmi vezana je za generalnog direktora Zvezdana Terzića koji je u tom susretu nosio dres OFK Beograda i to kao kapiten. I na terenu bio svedok početka jedne velike karijere najmlađeg kapitena Crvene zvezde. Sudbina je krajem decembra 2019. godine opet spojila Terzića i Stankovića ali u kancelariji stadiona “Rajko Mitić” gde je postignut dogovor o trenerskom angažmanu. Dejana Stankovića u subotu na Banovom Brdu očekuje trenerski debi u Superligi protiv Čukaričkog.