Bajern Minhen
EPA/Lars Baron
Bajern Minhen

EPA/Lars Baron

Bajern Minhen, Foto: EPA/Lars Baron

Ni sada se nije mnogo toga promenilo. Ostala su još četiri kola do kraja, a Bajern je lider na tabeli sa 71 bodom, 10 više od drugoplasiranog Lajpciga. To znači da bi klub iz Minhena već u subotu mogao i matematički da obezbedi titulu ukoliko na gostovanju savlada Majnc. 

Ekipa Hansa Flika je već u prvom meču Bundeslige najavila da će dominirati ove sezone. Ponizili su na svom terenu Šalke pobedivši ih 8:0. Nekako ta utakmica na najilustrativniji način i oslikava moć "bavaraca" i nemoć "kraljevsko plavih". 

Opet je nemački velikan "mleo" svoje rivale, pa su tako na 30 utakmica postigli 85 golova. S obzirom da se do kraja šampionata sastaju sa Majncom, Borusijom Menhengladbah, Frajburgom i Augzburgom, ne bi bilo iznenađenje ni kada bi stigli do 100 pogodaka. 

Oba puta su savladali Borusiju Dortmund, dok su jednom pobedili Lajpcig, i jednom remizirali. Doživeli su tek tri poraza i samouvereno idu ka tituli. 

Bajern - Šalke

EPA/LeonKuegeler

Bajern - Šalke, Foto: EPA/LeonKuegeler

Sa druge strane, najveće razočaranje ove sezone je ekipa Šalkea. Velikan iz Gelzenkirhena je zakucan za dno tabele sa svega 13 bodova. Na prvu pobedu su čekali sve do devetog januara 2021. godine, kada su deklasirali Hofenhajm sa 4:0. Ipak, bilo je to sve od njih. Do tek drugog trijumfa došli su nedavno savladavši minimalnim rezultatom ekipu Augzburga. 

Tako će se još jedan velikan nemačkog fudbala od naredne sezone takmičiti u "Cvajti".

Ostala su otvorena još dva pitanja - ko će u Ligu šampiona, i ko još ispada iz elite?

Gotovo siguran učesnik najprestižnijeg evropskog takmičenja je Lajpcig sa 61 bodom, devet više od petoplasirane Borusije Dortmund. Lajpcig je igrao dosta dobro tokom većeg dela sezone, ali su ih porazi od Majnca i Kelna udaljili od borbe za tiutulu. 

Volfsburg je treći sa 57 bodova, dok je Anjtraht četvrti sa bodom manje i upravo će se te dve ekipe zajedno sa Dortmundom boriti za preostala dva mesta koja vode u Ligu šampiona.

Ajntraht nije blistao na početku, ali su od sredine sezone zaigrali znatno bolje, pa su sada blizu velikog uspeha. Velike zasluge za odlične igre ekipe iz Frankfurta pripadaju Filipu Kostiću, koji igra sjajno i pravi je lider ekipe, kao i Luki Joviću, koji je došao na mesto uspeha kao pozajmljen igrač Reala. 

Luka Jović Filip Kostić

Tanjug/AP

Luka Jović Filip Kostić, Foto: Tanjug/AP

Dortmund je peti sa 52 boda i predstoji im borba sa Ajntrahtom i Volfsburgom za ulazak u Ligu Šampiona. Mnogo se očekivalo od "milionera", koje predvodi sjajni Erling Haland, ali su igrali sa mnogo oscilacija, te nisu mogli da se ozbiljnije suprotstave Bajernu. 

Za opstanak se bore Keln, Herta, Arminija Bilefeld, Verder iz Bremena, Majnc i Augzburg, dok bi zaista čudo trebalo da se dogodi pa da ispadne Hofenhajm, koji ima devet bodova više od prvog tima ispod crte. 

Keln i Herta imaju po 26 bodova, sa tim što tim iz Berlina ima dva meča manje. Prvi tim iznad opasne zone je Arminija Bilefeld sa 30 bodova, koliko ima i Verder, dok tek jedan bod više ima Majnc na 13. mestu.