Luka Modrić
AP
Luka Modrić

AP

Luka Modrić, Foto: AP

Ujak najboljeg fudbalera Hrvatske Luke Modrića Jovo Dopuđ svedočio je pred Haškim tribunalom protiv hrvatskog ratnog zločinca generala Ante Gotovine.

Jovo je bio major Vojske Republike Srpske Krajine i komandant 4. lake pešadijske brigade 7. severnodalmatinskog korpusa, a bliski je rođak Lukine majke Radojke Dopuđ i oboje su iz sela Kruševa pored Obrovca.

Oni su bili jedina srpska familija u tom mestu, sve do ratova devedesetih, kada su morali da beže.

To su činjenice koje su krili od Luke roditelji i porodica, pre svih otac Stipe, ali i mediji u Hrvatskoj, koji nisu želeli da diskredituju jednog od svojih najboljih fudbalera.

Lukin ujak Jovo Dopuđ do početka devedesetih bio je direktor fabrike trikotaže “Trio” u Obrovcu, a tamo su se preko njega zaposlili Modrićeva majka Radojka i otac Stipe. Jovo je 1993. godine tražio da bude demobilisan, a posle pada Krajine 1995. preselio se u Srbiju i tu je živeo do 16. avgusta prošle godine, kada je iznenada preminuo.

On je 2008. godine svedočio pred Haškim sudom protiv Anta Gotovine. On je u svom iskazu govorio o tome da su Srbi napustili Krajinu zbog granatiranja civilnih ciljeva koje je naredio Gotovina, a ne po naređenju krajiških vlasti kako su tvrdili Hrvati.

Jovu je sa sudom za ratne zločine povezala organizacija “Veritas” i njen predsednik Savo Štrbac koji je naveo da je bilo teško ubediti Dopuđa da se pojavi u svojstvu svedoka.

- Prvo je pristao, a onda je rekao da ne može da svedoči. Kad sam ga pitao zašto, odgovorio mi je da ima sestru koja se udala za Hrvata i živi u Hrvatskoj, da ima i nećake. Rekao je da ih voli kao svoju decu i da nikada ne bi sebi oprostio ako bi im svojim svedočenjem napravio probleme. Dugo su trajali pregovori o njegovom svedočenju, ali je na kraju otišao u Hag, a čim je sleteo u Beograd, pozvao me je i rekao da oseća da je skinuo ogroman teret sa srca - kaže Štrbac.

Inače Hrvatsko državno tužilaštvo iz Splita 2015. godine podiglo je optužnicu protiv Dopuđa i još sedmorice srpskih oficira zbog navodnog ratnog zločina. Hrvati su Dopuđu i ostalima na teret stavljali smrt 214 civila u području Obrovca od 1991. do 1993. godine.

Pored toga, optuženi su da su kao komandanti dozvolili svojim vojnicima mučenje i silovanje civila, kao i uništavanje imovine.

 

 

Komentari (2)

danilo adzovic

20.07.2018 10:12

strbac ih prvo nalozi a oni poslije preminu iznrnada od srcanih problema.tragikomedija hrvatskih srba ali ne i strbca.zivi ko lord kao i porodica generala mladica u vili na bezanijskoj kosi.

Šumadinac

20.07.2018 19:00

Može li bre išta više da prođe bez nas Srba?