Milo Đukanović i "Delije"
twitter
Milo Đukanović i

twitter

Milo Đukanović i "Delije", Foto: twitter

* Igrao je za Budućnost, Partizan, Vojvodinu, Mogren, Čukarički i Mladost Podgoricu

* Odigrao je svega dve utakmice za crno-bele

* Zabeležio je dva nastupa za mladu reprezentaciju SCG i 7 utakmica za Crnu Goru

 

Bivši crnogorski fudbaler, Risto Lakić je zimu 2006. godine bio je nadomak prelaska u Crvenu zvezdu, ali je taj transfer stopirao lično sadašnji predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je tada nastupao za podgoričku Budućnost koja je imala odličnu sezonu, gde je napravila pravu senzaciju kad je pobedila španskog velikana Deportivo La Korunju u Intertoto kupu, a najbolji igrač ekipe je bio upravo tada 22-godišnji desni bek.

Zvezdi nisu promakle igre mladog reprezentativca Srbije i Crne Gore, a u zimskom prelaznom roku je klub iz Ljutice Bogdana svim silama krenuo po igrača Budućnosti.

Klubovi su se dogovorili oko obeštećenja koje je trebalo da iznosi 300.000 evra, a sam Lakić se dogovorio sa Zvedom oko ličnog dohotka.

Ipak, Budućnost se tada odjednom povukla i poručila da Lakić nije na prodaju, a posle čak 13 godina jasno je i zbog čega se to dogodilo.

Risto Lakić

twitter/MozzartSport

Risto Lakić, Foto: twitter/MozzartSport

Nedavno su objavljeni transkripti razgovora crnogorskih političara iz tog perioda i jasno je da je Lakićev transfer u beogradski klub sprečio lično Milo Đukanović. U medijima je izašao transkript razgovora  dvojice tadašnjih visokih državnih funckionera, Milana Roćena, koji je bio ambasador SCG u Moskvi i Miomira Mugoše, gradonačelnika Podgorice. Dotakli su se Rista Lakića, a Mugoša je rekao da je dobio naređenje da ga nipošto ne prodaje Crvenoj zvezdi.

„Zadnju noć mi šef kaže da nema prodavanja Rista Lakića. Nema da se prodaju igrači. Ćoćo je bio tu... Šef je naredio da se ne proda fudbaler i tačka“, rekao je Mugoša.

Sasvim je jasno ko je šef u toj rečenici.

Lakić je u zimu 2008. godine stigao na Topčidersko brdo, ali na crno-belu stranu. Ipak, nije uspeo da ponovi igre kao iz perioda uoči transfera u Crvenu zvezdu, pa se u Partizanu zadržao svega jednu sezonu.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO

Minut ćutanja na treningu Real Madrida!