FIFA
AP/Walter Bieri/Keystone File
Novi predsednik FIFA: Đani Infantino

Printscreen: Twitter

Novi predsednik FIFA: Đani Infantino, Foto: Printscreen: Twitter

"Rat" do istrebljenja na pomolu! Najpoznatiji fudbalski agenti, među kojima su Mino Rajola, Žorž Mendeš i Džonatan Baret zapretili su da će tužiti Svetsku fudbalsku federaciju zbog plana da ograniči procente za transfere.

Vladajuće telo svetskog fudbala je još pre nekoliko meseci objavilo da planira da uvede pravilo po kojem će agenti kluba koji prodaje igrača moći da dobiju maksimalno 10 odsto vrednosti transfera. Pored toga, FIFA želi da ograniči procenat za igrača na tri odsto, isto kao i naknadu za agente kluba koji kupuje, a planira da to učini što pre, verovatno već od naredne sezone.

Rekord: Na transfere potrošeno 7,35 milijardi dolara
„Želimo pravednost. FIFA treba da nas prizna i tretira kako zaslužujemo. Istina je da FIFA ni ne zna šta agenti rade. Niko iz FIFA nikada nije bio u mojoj kancelariji, niti je razgovarao sa mnom. Ako pitate igrače šta žele, to ide u prilog agentima. Nikada se igrači ne žale na procenat koji agenti dobijaju. Pokušavaćemo do poslednjeg minuta da rešimo problem, ali budite uvereni da ćemo ići pred svaki sud na svetu ako bude potrebno“, rekao je Baret, koji, između ostalog, zastupa Gareta Bejla i Džonatana Pikforda.

Lopta fudbal

AP Photo

Lopta fudbal, Foto: AP Photo

Blizu 200 agenata stalo je uz Bareta, koji je zajedno sa Rajolom i još nekima od njih imao sastanak, a svi su ujedinjeni u nameri da se suprotstave namerama FIFA.

„Prvi put smo usaglasili predlog kao odgovor namerama FIFA“, rekao je Mel Stajn, doživotni predsednik Asocijacije fudbalskih agenata, „Zajednički ćemo im pisati da kako bismo ih posavetovali da kada dođe do formalnog procesa gde sve strane mogu da izlože svoje predloge, biće nam drago da se sastanemo sa njima. Što se nas tiče, to šalje jasnu poruku FIFA o tome kakav je naš stav“.

FIFA je u svom odgovoru navela da joj je cilj da se „uspostavi sistem balansiranih i razumnih propisa, umesto zakona džungle koji je trenutno na snazi, u kojem ima sukoba interesa i zarađuju se bespotrebne provizije“. Dodaje se i da vladajuće telo svetskog fudbala želi da zaštiti interese igrače, ali i fudbala.

Tagovi