FIFA logo
AP Photo/Michael Probst
FIFA logo

AP Photo/Michael Probst

FIFA logo, Foto: AP Photo/Michael Probst

Al-Kelaifi je vlasnik i predsednik katarske beIN televizije koja treba da prenosi utakmice Svetskog prvenstva u fudbalu koje će se održati u toj zemlji. On i još jedna osoba optuženi su da za prevaru i korupciju prilikom kupovine prava.

Oni su navodno sarađivali sa smenjenim generalnim sekretarom FIFA Žerom Valkeom, koji je priznao da je korumpiran od strane trećeg biznismena posle čega je smenjen.

Prema pisanju francuskih medija sada je otkriveno da je Al-Kelaifi krajem 2013. godine kupio vilu na Sardiniji za pet miliona evra, da bi je vrlo brzo poklonio Žeromu Valkeu, koji je tada bio generalni sekretar FIFA.

Nakon što je tužilaštvo zvanično objavilo da će tražiti suđenje, FIFA je odustala. Obavestila je tužioce da je postiglo “prijateljski dogovor“ sa Al Kelaifijem i da povlači žalbu zbog čega je po zakonu i tužilaštvo moralo da odustane.

Al Kelaifi i Valk bi eventualno mogli da budu optuženi za delo koje bi moglo da se prevede kao “nesavesno poslovanje“, što je mnogo blaža varijanta od eventualnog suđenja za korupciju.

Ako bi eventualno izašli na sud, on bi mogao samo da odlučuje da li je Al- Kelaifi mimo propisao doneo neku korist Valku. Međutim, ne bi se utvrđivalo zašto je to uradio.

Spekulisalo se da je Al-Kelaifi sve to uradio u borbi za dobijanje domaćinstva Svetskog prvenstva koje će se 2022. održati u Kataru, koji ne ispunjava mnoge uslove za održavanje takvog turnira.