Crvena zvezda
Alo/Vladimir Zogović
Crvena zvezda

Alo/Vladimir Zogović

Crvena zvezda, Foto: Alo/Vladimir Zogović

Pročitajte još:

Posle ovoga suludo je raspravljati o tome da li postoji važnija utakmica najtrofejnijeg srpskog kluba u 21. veku, s obzirom da klub sa Marakane prvi put u ovom veku igra grupnu fazu Lige šampiona, ali daleko od toga da nije crveno-beli nisu imali sjajne partije od 2000-tih na ovamo.

Najverniji navijači Zvezde sećaju se levice Branka Boškovića, bravura Pjanovića i Drulića, bombe Nikole Žigića, a mi smo izdvojili mečeve koji su, nešto nalik ovom večeras, umalo srušili zidine Marakane od silne euforije.

CRVENA ZVEZDA - SELTA 1:0

U prvoj godini ovog milenijuma Crvena zvezda je prvi važan evropski meč odigrala sa španskim velikanom i tada vrlo respektabilnim klubom Seltom iz Viga, predovđenom Karpinom, Kaseresom, Huan Fransiskom Garsijom, Mekartijem.

Bio je to duel drugog kola Kupa UEFA (preteča Lige Evrope), a pred oko 50.000 gledalaca Goran Drulić je matirao golmana španskog kluba u 61. minutu i postavio konačnih 1:0 pred revanš u Vigu.

Pobediti Seltu u to vreme nimalo nije bilo lako, niti je iko to očekivao od Zvezde. Samim tim, posle Drulićevog gola, usledila je erupcija vulkana u Ljutice Bogdana.

Zvezda je trijumfovala u prvom meču, ali je u revanšu poražena sa 5:2, tako da nije prošla u naredno kolo.

CRVENA ZVEZDA - PSV 3:2

Fudbaleri Crvene zvezde pobedili su ekipu holandskog PSV Ajndhovena sa 3:2, u prvoj utakmici trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona Evrope.

Bilo je to avgusta 2004. godine kada je šampion Holandije važio za jedan od najvećih klubova u Evropi. Nije bilo fudbalskog ljubitelja u to vreme koji nije "zadrhtao" na pomen sledećih imena: Silva, Koku, Aleks, Bauma, Ojer, Van Bomel, De Jong, Park, Venegor of Heselink, Bizli...

Svi ti velikani morali su pognute glave da napuste naš najveći stadion i da se ozbiljno zabrinu pred revanš koji je bio na programu dve nedelje kasnije.

Pred krcatom Marakanom, gol za vođstvo PSV-a je u 8. minutu meča postigao Đi Sung Park, Milan Dudić je izjednačio u 29. minutu, a vođstvo je "crveno-belima" u 39. minutu doneo Boško Janković. Na 3:1 povisio je Marko Pantelić u 59. minutu, a konačnih 3:2 postavio je Džon de Jong, koji je bio precizan u 66. minutu.

Nažalost, Holanđani su ozbiljno shvatili to što im se dogodilo u Beogradu, pa su "petardom" oduvali crveno-bele u revanšu. PSV je tada Zvezdi smestio pet komada u mrežu, a nije primio nijedan gol. Samim tim, sprečili su bruku koja je bila na vidiku posle meča na Marakani i plasirali se u Ligu šampiona.

CRVENA ZVEZDA - ROMA 3:1

Godinu dana nakon ispadanja od PSV-a, Zvezda je uspela da se plasira u grupnu fazu tadašnjeg Kupa UEFA, koji se igrao po sistemu od po pet ekipa u svakoj grupi i nisu se igrali revanš mečevi.

Crveno-beli su tada nesrećno ispali remijem u Strazuburu u finišu meča, šta je bio najbolniji momenat te sezone, ali ako se vratimo na svetlu stranu Zvedinog putešestvija kroz Evropu te 2005. godine, sećamo se pobede na Marakani nad favorizovanom Romom - 3:1.

Ćurči, Panući, Kufur, Mekses, Alvarez (Rosi 72), Akvilani, Harža, De Rosi, Kasano, Kufre (Tadei 82), Nonda.

Da, da, dobro ste pročitali... Ovi momci su nastupali te decembarske noći u Beogradu u dresu Rome i njih je tadašnji vicešampion Srbije savladao sa 3:1.

Junak meča bio je Nikola Žigić koji je postigao dva pogotka, od toga jedan možda i najlepši koji je ikada viđen u Ljutice Bogdana. Iako, uz najviše poštovanje, gol Milana Pavkova protiv Liverpula svi upoređuju sa Žigićevom bravurom, procenite sami da li su u pravu:

CRVENA ZVEZDA - DINAMO KIJEV 1:1

Tog turbulentnog leta 2000. godine, Zvezda je posle remija bez golova u Ukrajini dočekala ekipu kijevskog Dinama sa željom da se plasira u Ligu šampiona, prvi put u milenijumu čije godine započinju brojkom "dva".

Na dobrom putu su bili crveno-beli... Eksplodirao je te večeri stadion, ali je neposredno pre toga, u 22. minutu meča, eksplodirala levica Branka Boškovića koji je strahovitim udarcem "pocepao mrežu" Ukrajinaca za vođstvo od 1:0. 

Radost međutim nije trajala dugo. Desetak minuta kasnije Bjalkević je poravnao rezultat i time raspršio snove srpskog šampiona o elitnom evropskom takmičenju.

CRVENA ZVEZDA - LACIO 1:1

Crveno-beli su, 14. novembra 2002. godine u fantastičnoj atmosferi pred 55.000 gledalaca odigrali revanš šesnaestine finala Kupa UEFA u kome su igrom nadvisili rimski Lacio, ali rezultat 1:1 nije bio dovoljan za prolaz u narednu rundu.

Crvena zvezda: Ivan Ranđelović, Marjan Marković, Nemanja Vidić, Milan Dudić (od 84. Dejan Milovanović), Nenad Lalatović, Dragan Mladenović, Ivan Gvozdenović, Nenad Kovačević, Branko Bošković, Mihajlo Pjanović (od 69. Igor Bogdanović), Dragan Mrđa (od 61. Dragan Bogavac). Trener: Zoran Filipović.

Lacio: Luka Markeđani (od 46. Emanuele Konseti), Huan Pablo Sorin, Jap Stam, Fernando Kouto, Đuzepe Favali, Masimo Odo, Dino Bađo, Fabio Liverani, Lukas Kastroman, Kristijan Manfredini (od 54. Klaudio Lopez), Enriko Kjeza (od 81. Dijego Simeone). Trener: Roberto Manćini.

Stariji ljubitelji fudbala verovatno su se naježili čitajući imena momaka koji su te večeri predstavljali "nebeskoplave" u Beogradu.

Upravo protiv njih su izabranici Filipovića ostali neporaženi, a čak su i bili u prednosti.

Mreža Lacija konačno se u 69. minutu. Ivan Gvozdenović je centrirao u šesnaesterac iz slobodnog udarca, Branko Bošković je bio na pravom mestu i glavom poslao loptu pod prečku za 1:0 i delirijum na tribinama. Prednost italijanskog tima iz prve utakmice time je anulirana. Samo dva minuta kasnije na centaršut fenomenalnog Branka Boškovića sa desne strane odlično je reagovao omaleni Dragan Bogavac, ali je Konseti čudesno odbranio udarac.

Kada se očekivalo da Zvezda dotuče grogiranog rivala u paklu Marakane, sudija je ponovio slobodan udarac koji je golman domaćih Ivan Ranđelović odbranio Enriku Kjezi, međutim napadač Lacija je iz drugog pokušaja uspeo da savlada Zvezdinog golmana. Lopta je prošla pored nekoliko igrača i prevarila iskusnog čuvara mreže našeg najtrofejnijeg kluba za tugu na Marakani i ispadanje, ali fudbaleri Crvene zvezde su ipak gromoglasnim aplauzom ispraćeni sa terena jer su ozbiljno pokazali zube Lacijalima.