Marko Pantelić
FSS
Marko Pantelić

FSS

Marko Pantelić, Foto: FSS

„Orlovi“ će dobiti selektora do polovine jula, a ko će to biti, odluka je samo na rukovodstvu Fudbalskog saveza Srbije. Svaka sugestija sa strane oko odabira novog šefa Tadiću i društvu nije poželjna, niti će se uzimati u obzir ukoliko stigne.

Marko Pantelić, potpredsednik FSS-a, poručuje to u intervjuu za „Sport plus“. Naš nekadašnji reprezentativac se slaže da je klupa „orlova“ magnet posle učešća na SP 2018, te osvojenog prvog mesta u grupi Lige nacija, ali u startu odbacuje mogućnost da razni menadžeri ponude trenere koji kvalitetom ne zaslužuju da vode Srbiju.

- Sa ovoliko iskustva koje imamo u Savezu i poznavanju fudbalskih prilika kod nas i u inostranstvu, i poznavanjem stručnjaka, sigurno da nam nisu potrebni saveti menadžera ili njihove ponude. Čast i privilegija je biti selektor Srbije. Uvek je bila i biće. U odabiru selektora vodićemo se time da izaberemo onoga ko je spreman da napravi sistem koji će Srbiji dugoročno biti od koristi, a prvi u nizu takmičarskih ciljeva koje novi selektor mora da bude spreman da ostvari jeste plasman na predstojeće Evropsko prvenstvo - ističe Pantelić.

PROČITAJTE JOŠ:

Fudbaleri Crvene zvezde voze biciklo

ALO!/P.V

O pozivu Milivojevića i Nastasića odlučivaće selektor i sportski sektor

Očekujete li da se, posle Krstajićevog odlaska, u reprezentaciju vrate Luka Milivojević i Matija Nastasić?

- To je pitanje za novog selektora i sportski sektor. Svaku njihovu odluku podržaćemo maksimalno, ali ćemo isto tako očekivati i odgovornost za ostvarene rezultate i učinjeno.

* Kada bismo mogli da očekujemo izbor selektora reprezentacije Srbije?

- Selektora ne možemo da angažujemo preko noći. Da bismo doneli takvu odluku, prvo razgovaramo sa kandidatima. Spisak se zatim sužava, sledi finalni krug razgovora i odluka. U odnosu na okolnosti u kojima se nalazimo realno je očekivati novog selektora do sredine sledećeg meseca.

* Pored imena koja su se sada dovodila u vezu s tom funkcijom, da li se možda razmišlja da se šansa pruži nekom strancu?

- Mnogo smo bliži opciji da to bude srpski stručnjak.
* „Orlovi“ su imali seriju od osam mečeva bez poraza i onda se dogodila katastrofa u Ukrajini. Šta je, po vašem mišljenju, razlog tome?

- Bio je to težak poraz uz igru i utisak na terenu koji nije bio dobar. Nije se na odgovarajući način ušlo u utakmicu iz različitih uglova. To je rezultat koji nikad više ne bi smeo da se ponovi Srbiji.

* Koliko je uopšte logično da se posle naporne sezone igraju dva meča kvalifikacija za veliko takmičenje?

- Pa teško je, naravno. Sezone su duge, naporne, naročito u ozbiljnijim ligama i klubovima koji igraju evropska takmičenja. Ali takav je raspored, kako je ostalim reprezentacijama, tako je i Srbiji. I moja generacija je imala takav kalendar i za te termine je najbitnija psihička priprema - zaključuje Marko Pantelić, potpredsednik FSS-a.

Krstajiću nije bilo lako, ali svako mora da računa na kritike javnosti

Da li imate utisak da je Mladen Krstajić radio u „nenormalnim uslovima“, budući da je od njegovog imenovanja sportska javnost bila protiv njega i navijači ga nikad nisu prihvatili? Koliko mu je to otežavalo rad?

- Hoću još jednom u ime FS Srbije da zahvalim Mladenu Krstajiću na maksimalnom angažmanu tokom boravka na mestu selektora. Želeo je najbolje reprezentaciji. Nije mu bilo lako, imao je mnogo teških situacija. Ali je isto tako činjenica da selektorski posao nije jednostavan, da sa sobom nosi velike pritiske i odgovornost. I svako ko želi da bude selektor mora da na to bude spreman. Osude i kritike javnosti i navijača su sastavni deo tog posla - kaže Pantelić.