Marko Đurić
AP/Darko Vojinović
Marko Đurić

Tanjug/Dimitrije Goll

Marko Đurić, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je danas da je zabrana meča između fudbalskih klubova "Trepča" i "Crvena zvezda" na Kosmetu, još jedan dokaz nastojanja Prištine da se Srbija na svaki, pa i na simboličan način, istisne sa KiM, iako je utakmica za cilj imala promociju sporta, a ne bilo kakvu političku poruku.

"Posle zabrane fudbalskog meča između ''Trepče'' i ''Crvene zvezde'', koji je danas trabalo da bude odigran u Zvečanu, Priština mora naglavačke da leti iz UEFA i FIFA, gde joj nikada i nije bilo mesto", poručio je Ðurić u pisanoj izjavi.

PROČITAJTE JOŠ:

Ðurić je dodao da su svi u proteklom periodu bili svedoci da je samovoljom i protivpravnim odlukama Prištine, suprotno svim sporazumima o slobodi kretanja i savremenim civilizacijskim vrednostima, ulazak na KiM bio zabranjen i političkim zvaničnicima iz Srbije.

Podsetio je da ovo nije prvi put da se sportistima onemogućuje dolazak u južnu srpsku pokrajinu.

"Nastojanjem da instaliraju gvozdenu zavesu između centralne Srbije i naše južne pokrajine, Priština bira put samoizolacije, kao što su Albanci to činili toliko puta u istoriji, ali srpski narod se ne opasuje zidovima i želi da egzistira u otvorenom društvu, onako kako se u savremenoj Evropi danas živi", naveo je Ðurić.

prelaz na Jarinju

Alo/Vladimir Zogović

prelaz na Jarinju, Foto: Alo/Vladimir Zogović

On je podsetio i da je utakmica domaćina "Trepče" iz Zvečana i beogradske "Crvene zvezde" trebalo da bude odigrana u skladu sa propozicijama UEFA i FIFA, tako da je, kaže, Priština danas, agresivnim političkim aktom udarila i na temelje evropskog i svetskog sporta i vrednosti mira i saradnje koje on promoviše.

Ðurić je poručio da će o ovom potezu Prištine, koji ocenjuje kao anticivilizacijski i antievropski, biti obaveštene sve nadležne međunarodne instance, kako bi čitava međunarodna zajednica još jednom imala priliku da vidi da je samoproglašeno Kosovo "crna tačka i ostrvo neuređenosti i haosa na evropskoj mapi".

Zapevali "Oj, Kosovo, Kosovo" i nagrnuli iz automobila! Zaustavili autobus, NE DAJU NAZAD (VIDEO)

AUTOR: Alo.rs/Vladimir Zogović DATUM I VREME: 09.10.2019. 11:52 Situacija kakva se donekle i očekivala. prelaz na Jarinju, Foto: Alo/Vladimir Zogović Utakmica između Trepče i Crvene zvezde u okviru šesnaestine finala Kupa Srbije trebalo je da se odigra danas u 14 časova, ali su fudbaleri beogradskog kluba zaustavljeni na Jarinju.

Ekspedicija FK "Crvena zvezda", koja je danas od 14 sati trebalo da odigra utakmicu Kupa Srbije protiv "Trepče" u Zvečanu, nije puštena na Kosmet i fudbaleri su se vratili sa administrativnog prelaza Jarinje.

To znači da od utakmice definitivno nema ništa, pa će taj duel biti odigran sutra od 17 sati u Sportskom centru FS S u Staroj Pazovi.

BONUS VIDEO: 

Fudbalerima Crvene zvezde zabranjen ulaz na Kosovo