Ponovo zakuvao  čorbu: Zdravko  Mamić
Vesna Lalić
Ponovo zakuvao  čorbu: Zdravko  Mamić

Vesna Lalić

Zdravko Mamić, Foto: Vesna Lalić

U presudi se navodi da su Mamićeve izjave diskriminatorske jer impliciraju da hrvatski građani srpske nacionalnosti ne bi smeli zbog svog nacionalnog porekla da obavljaju funkciju ministra.

Sud je odlučio da je Mamićeva žalba neosnovana i odbijen mu je zahtev za naknadu troškova sastava odgovora na žalbu.

Jovanović u izjavi za N1 kaže da je ovo značajan dan za njega lično, ali i za Hrvatsku zato što je pravosnažnom presudom pokazano da se u Hrvatskoj niko ne može diskriminisati po nacionalnoj, verskoj, polnoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti.

Podsetio je i da ga je Mamić sramotno vređao zato što je Srbin, i da je govorio da ne može da bude ministar obrazovanja i nauke u Hrvatskoj.

"Jer je to tako važan resor u Hrvatskoj da ga ne može voditi niko drugi osim neko ko je recimo Hrvat, ko ne pripada nijednoj drugoj nacionalnosti. Ta njegova uvreda, uz sve ostalo što je izgovorio čega se ne želim ni prisećati, je nešto na šta sam ja kao gradjanin, kao lekar, kao politicar, kao socijaldemokrata morao da reagujem i suprostavim se takvim uvredama koje ne priliče modernoj hrvatskoj državi", istakao je Jovanović.

Bivši ministar prosvete nada se i da će se, nakon ovog slučaja, svi u Hrvatskoj ponašati drugačije i poštovati druge ljude bez obzira na nacionalnu, versku i polnu pripadnost.