Adam  Džonson i Leo Mesi
Alo!
Čeka kaznu zbog korupcije: Franc Bekenbauer

profimedia

Čeka kaznu zbog korupcije: Franc Bekenbauer, Foto: profimedia

Istraga se odnosi na period u kojem je dodeljen Mondijal 2006. godine, a u martu je šestoro ljudi osumnjičeno od FIFA da je pomoglo da Nemačka dobije domaćinstvo. Bekenbauer je rekao da nije umešan ni u kakvu korupciju i jedino je rekao da je napravio grešku u procesu nadmetanja za domaćina, odbacivši mogućnost kupovine glasova. S njim su osumnjičeni i Rudolf Smit, bivši generalni sekretar FS Nemačke, i još nekoliko bitnih funkcioniera.

Adam  Džonson i Leo Mesi

Alo!

Adam Džonson i Leo Mesi, Foto: Alo!

Ukoliko ga proglase krivim, Kajzer Franc, međutim, ne bi bio prvi među slavnima koji bi se našao iza rešetaka. Bekenbauerov prijatelj i nekadašnji predsednik Bajerna Uli Henes (64) pušten je u februaru iz zatvora nakon što je odležao tri i po godine zbog utaje poreza i biće pod uslovnom kaznom naredne tri godine. On je osuđen u martu 2014. zbog pronevere 28,5 miliona evra.

Zatvorsku kaznu dobio je i Lionel Mesi (29), i to 21 mesec, ali je izbegao odlazak u kazneno-popravni dom pošto je po španskom zakonu za kazne manje od 24 meseca dozvoljena uslovna kazna. Mesi je osuđen sa ocem Horheom za utaju poreza.

Uli Henes i Pol Gaskojn

Alo!

Uli Henes i Pol Gaskojn, Foto: Alo!

Problema sa zakonom imao je i slavni Pol Gaskojn (49). On je čak dva puta u 24 časa bio u zatvoru zbog remećenja javnog reda u hotelu „Blekvel granž“ u Darlingtonu.

Najsvežiji primer fudbalera koji je debelo zaglavio je slučaj Adama Džonsona (28), bivšeg reprezentativca Engleske. On je u martu ove godine osuđen na šest godina zatvora jer je sud utvrdio da je imao seks sa petnaestogodišnjakinjom. S druge strane, sudija Džonatan Ros rekao je prilikom izricanja presude da je devojčica pretrpela nekoliko psihičkih trauma, kao i da je zbog Džonsona dobila nekoliko hiljada pretnji na društvenim mrežama.

Oskar Pistorijus

profimedia

Oskar Pistorijus, Foto: profimedia

 

Slučaj Oskara Pistorijusa

Nije fudbaler, ali je njegov slučaj šokirao svet. Oskar Pistorijus, južnoafrički atletičar, osuđen je na šest godina zatvora zbog ubistva devojke Rive Stinkamp. Pistorijus je tako dobio manju kaznu od predviđene minimalne kazne u Južnoj Africi od 15 godina za ubistvo. On je 14. februara 2013. godine u svojoj kući ubio svoju devojku Rivu Stenkamp vatrenim oružjem kroz zatvorena vrata kupatila, pošto je, kako je rekao, mislio da je provalnik. Prvo je osuđen za ubistvo iz nehata i dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu, ali je Apelacioni sud Južne Afrike preinačio tu presudu i osudio ga za ubistvo.