Dušan Vlahović
EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI
Dušan Vlahović

EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

Dušan Vlahović, Foto: EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

Selektor Srbije Ljubiša Tumbaković tvrdi da neće biti debitanata za važan meč u Oslu, ali… možda se “ujede za jezik” i promeni odluku. Najbolji strelac Srbije Aleksandar Mitrović ima zakucano mesto u napadu, a za dva preostala (na spisku) velika je konkurencija.

Sa Lukom Jovićem zakopane su ratne sekire i on je jedna od opcija iako retko igra za Real. Mnogo se lutalo poslednjih meseci pa su na spiskovima i utakmicama bili Andrija Pavlović, Aleksandar Prijović, Đorđe Despotović, Milan Pavkov… možda je vreme da se ukaže šansa Dušanu Vlahoviću koji briljira u “ljubičastom” dresu ekipe iz Firence. Ako ništa drugo on je fudbaler na kome Srbija može da gradi budućnost. Možda je pravi čas da se okrenemo iskušenjima koja dolaze.

Momak koji stasom i igrom podseća na Zlatana Ibrahimovića sigurno nije protivteža strašnom Halandu (to je “Mitrogol”), ali bi mogao da bude tajni i veliki adut ukoliko kola krenu nizbrdo.

Crveno pa crno-beli dres

Vlahović je fudbalom počeo da se bavi u školi fudbala Altina iz Zemuna. Kasnije je proveo tri meseca u OFK Beogradu, a jednu utakmicu je odigrao i za pionire Crvene zvezde. Tokom 2014. godine došao je u Partizan.

Ove godine se ustalio u ljubičastom dresu i procvetao kod trenera Đuzepea Jakinija. Odlaskom Simeonea na pozajmicu u Kaljari ukazala mu se šansa koju je oberučke prihvatio. Na 20 utakmica postigao je šest golova (25/9 na svim zvaničnim mečevima uz dve asistencije) kao i prva zvezda ekipe Federiko Kjeza. Poslednja dva pogotka na gostovanju Sampdoriji (5:1) lansirala su ga u odabranom društvo. Naime, Vlahović je postao tek četvrti igrač rođen posle 2000. godine, koji je u Top 5 liga uspeo da postigne pet ili više golova. Pre njega to su učinili Džejdon Sančo (Dortmund), sa sjajnim skorom 13/13 na 20 ligaških utakmica, Erling Haland (Dortmund) i Dejan Kuluševski (Parma). Uz Halanda jedini se tri puta upisao u listu strelaca na gostovanjima.

Vlahović (28. 1. 2000.) je za mladu reprezentaciju “orlova” odigrao samo tri utakmice. Ipak, ne bi bilo čudno da preskoči neke stepenike i nađe se na seniorskom spisku. Za njega to ne bi bilo čudno pošto je oduvek bio korak-dva ispred svoje generacije.

Prve golove u Seriji A je postigao 10. novembra 2019. kada je Fjorentina poražena sa 5:2 na gostovanju Kaljariju a Vlahović je bio strelac oba gola. Svoj treći gol u Seriji A je postigao 15. decembra, na utakmici 16. kola, u kojoj je Fjorentina dočekala Inter. Ušao je u igru u 59. minutu pri vođstvu gostiju od 0:1, a u 92. minutu je postigao izjednačujući gol i tako postavio konačnih 1:1 i taj pogodak proglašen je za najlepši u 2019. kada je reč o fudbalerima “viole”.