Liga šampiona trofej
Tanjug Valentin Flauraud
Liga šampiona trofej

Tanjug Valentin Flauraud

Liga šampiona trofej, Foto: Tanjug Valentin Flauraud

Američki mediji su uzburkali svetski fudbal objavom da su vodeći timovi iz Engleske, Španije i Italije za večeras spremili objavu osnivanja nove zatvorene Superlige Evrope. U pitanju je takmičenje u kojem će učestvovati gotovo samo najjači i najbogatiji klubovi Evrope.

Njujork Tajms piše o ligi sa fondom od pet milijardi evra iza koga stoji čuvena investiciona banka Džej Pi Morgan, a plan je da se preduhitri najava UEFA da u ponedeljak predstavi "švajcarski model", kompromisno takmičenje Lige šampiona sa 36 (umesto dosadašnjih 32 tima) koje je trebalo da umiri bogate klubove od 2024. godine, nezadovoljne raspodelom novca.

Real Madrid Barselona, Mančester junajted i ostali članovi nove Superlige ne žele više da igraju sa klubovima iz fudbalski manje razvijenih zemalja, posebno kada nemaju nikakav finansijski interes. Više im se isplati da oforme snažnu ligu od 12 ili 16 klubova i dele zaradu među sobom.

Što se tiče Serije A, tri tima su zainteresovana za ovakvo takmičenje, a to su Juventus, Inter i Milan.

Iz Nemačke i Francuske stižu informacije da Bajern i Pari Sen Žermen nisu još rekli "da".

Večeras bi mogao da se dogodi revolucionarni momenat u svetskom fudbalu, koji će najvažniju sporednu stvar na svetu podeliti na dva dela - za bogate i siromašne.