Turnir šah
Prvi srpski šahovski savez
Turnir šah

Prvi srpski šahovski savez

Turnir šah, Foto: Prvi srpski šahovski savez

U organizaciji Prvog srpskog šahovskog saveza mladi i talentovani šahisti od 13-20. avgusta 2020. svoje vreme provode na kampu u Кrupnju. Cilj šahovskih priprema je da se u povoljnijim klimatskim uslovima i u neposrednom dodiru sa prirodom, širim pedagoškim delovanjem, utiče na poboljšanje zdravlja, psiho-socijalnog i fizičkog razvoja dece i da se uspešnije ostvaruju časovi šaha. Prirodna sredina sadrži brojne izvore i podsticaje za dalja saznavanja, budi radoznalost i razvija istraživački duh, što doprinosi razvoju stvaralačkih sposobnosti kao bitne komponente razvoja ličnosti deteta i bitne komponente za brže napredovanje u šahu.

Polaznici kampa osim svakodnevnih šahovskih predavanja, igraju kategorne turnire i takmiče se u brzopoteznom i problemskom šahu. Tokom sedmodnevnog boravka, nezaobilazni deo je i fizička aktivnost koja počinje jutarnjom gimnastikom, a nastavlja se sportovima na fudbalskim, košarkaškim i odbojkaškim terenima kao i otvorenim i zatvorenim bazenima.

Turnir šah

Prvi srpski šahovski savez

Turnir šah, Foto: Prvi srpski šahovski savez

- Drago nam je što smo i ove godine uspeli da organizujemo kamp i pružimo deci mogućnost da se druže i napreduju u šahu. Tokom prvih dana boravka obišli smo Dobropotočku crkvu izgrađenu od drveta, prastaro groblje sa neobičnim kamenim nadgrobnim spomenicima i mali etno – muzejski kompleks u vidu nekoliko drvenih kućica podignutih u tradicionalnom stilu. Pored toga polaznici će imati priliku da obiđu istorijski važna mesta i upoznaju se sa spomen – kosturnicom u selu Tekeriš na Ceru u kome su sahranjeni posmrtni ostaci poginulih srpskih vojnika posle bitke na Ceru u Prvom svetskom ratu. Poštujemo i pridržavamo se svih mera vezano za korona virus i u hotelu i na otvorenom. Salu za igru prilagodili smo trenutnoj situaciji, pa deca slušaju predavanja i igraju šah u idealnim uslovima, koji su na nivou organizacije velemajstorskih turnira – rekla je Marija Lukić, predsednik.

Tagovi