Gerd Miler
AP/Ducklauslagman
Gerd Miler

AP/Ducklauslagman

Gerd Miler, Foto: AP/Ducklauslagman

Najubitačniji strelac svog doba imao je gotovo perfektnu karijeru. Za 15 godina u Bajern Minhenu je osvojio bukvalno sve - četiri Bundeslige, Kup Zapadne Nemačke, tri vezana Kupa evropskih šampiona, Kup pobednika kupova, Internacionalni kup. Ukupno je dao 398 golova na 453 meča.I na kraju, na Floridi, nakon što je jet lag nestao, normalna služba ubrzo je nastavljena.

Za Zapadnu Nemačku je zatresao mrežu 68 puta za 62 meča zapadne Nemačke postigao je 68 golova. Za Baiern, njegov ukupni broj od 552 skoro je duplo veći od bilo kojeg drugog igrača u njihovoj istoriji. I na kraju, na Floridi, nakon što je jet lag nestao, normalna služba ubrzo je nastavljena.

Na žalost, takva legenda je doživela tešku starost. Zahvaljujući sporom, ugušujućem stisku demencije ne može da govori, hoda ili da se hraniti.

U svom bavarskom staračkom domu, o 74-ogodišnjem Mileru brine Uši, njegova supruga više od 50 godina. Kad ga posete stari prijatelji poput Franca Bekenbauera, on ih ne prepozna uvek. 

 

Završni čin priče Gerda Mullera ograničen je na mali grad Volfratshausen, tik izvan Minhena. Ovde je poslednjih pet godina Der Bomber odmahnuo u senci. Povučen, skroman, dete radnika rođeno u siromaštvu među pepelom Drugog svetskog rata, Miler je prerastao u fudbalskog giganta koji nije voleo glamur i kamere.

To je donelo probeleme u penziji o kojima se nije pričalo javno.

Miler je postajao sve zaboravniji, boreći se da se seti ko je i gde igrao. Jednom prilikom 2011. godine, tokom trening-kampa u Italiji, navodno je nestao 15 sati. Kad ga je policija pronašla, bio je zbunjen i nesvestan šta se dogodilo. Do februara 2015. godine "Der Bomber" je prešao u ruke negovatelja. Prema Hansu Voleru, biografu koji je Milera posetio prošle godine, vezan je za kolica, nemo, žena ga hrani.

Bivši saigrač Verner Rot je ostao blizak s Milerom, ali 2018. je prekinuo svoja redovna putovanja u Volfratshausen. Do tada je postao samo još jedno anonimno lice.

"On je daleko u svojim mislima", kaže Rot preko svog unuka koji govori engleski: "On nije ovde. Prilično je teško gledati... tako je teško videti tako posebnog čoveka u tako lošem stanju", izjavio je Rot.