Pjerluiđi Kolina
Profimedia
Pjerluiđi Kolina

Profimedia

Pjerluiđi Kolina, Foto: Profimedia

 

Legendarni italijanski sudija Pjerluiđi Kolina povukao se sa čela Sudijske komisije UEFA iz ličnih razloga.

Kolina je napustio poziciju u glavnom sektoru za suđenje u Evropskoj fudbalskoj uniji i odluku je saopštio tokom održavanja kursa za sudije u Nionu.

Njega bi trebalo da nasleti Roberto Roseti, takođe iz Italije.

Pjerluiđi Kolina

EPA/Sergei Ilnitsky

Pjerluiđi Kolina, Foto: EPA/Sergei Ilnitsky

Inače, 58-godišnji Italijan je 2010. godine postavljen za prvog glavnog direktora za suđenje pri UEFA, pet godina nakon što se oprostio od deljenja pravde na fudbalskim utakmicama.

Za vreme provedeno na spomenutoj funkciji, Kolina je uspeo da napravi iskorak u procesima nadgledanja i unapređivanja suđenja na fudbalskim terenima. Postignut je napredak i po mnogim drugim pitanjima, a oformljen je i Centar za izvrsnost u suđenju.

Evropska kuća fudbala je tokom Kolininog mandata uvela i nadgledanje suđenja u sistemu "360 stepeni", ali je pokrenula program čiji je cilj unapređenje tehničkih, fizičkih, pa i prehrambenih standarda sudija. Pokrenuti su i program za osiguravanje pomoći taktičkog znanja ekipama u pripremama sudija za mečeve.

Predsednik UEFA Aleksander Čeferin prihvatio je ostavku Italijana.

"Pjerluiđi nam je svojim radom u UEFA doneo istu viziju, razumevanje i žar koje je demonstrirao i dok je sudio utakmice. Želimo da mu se zahvalimo na predanosti tokom godina i zbog svega što je doneo evropskom fudbalu kao glavni direktor za suđenje", rekao je Čeferin.

Kolina je uputio oproštajnu poruku.

"Bila je privilegija raditi kao glavni direktor za suđenje UEFA u proteklih osam godina. Ponosan sam na rezultate koje sam postigao zajedno sa svojim kolegama. Želim da se zahvalim UEFA i na snažnoj podršci suđenju u proteklim godinama, kao i svim sudijama na njihovoj predanosti", istakao je u sredu.

Njegov naslednik Roseti bio je međunarodni fudbalski sudija od 2002. do 2010. godine.