Rad - Crvena zvezda 2:2 - 5. maj 2021.
ALO/Marko Metlaš
Rad - Crvena zvezda 2:2 - 5. maj 2021.

ALO/Marko Metlaš

Rad - Crvena zvezda 2:2 - 5. maj 2021., Foto: ALO/Marko Metlaš

Bura u srpskom fudbalu kao nikada do sada podigla se u završnici tekuće sezone. Teško da je sve moglo da prođe bez problema, a oni su se pojavili na samom kraju, kada je u suštini i najlaše manipulisati rezultatima i kada oni najgori preko noći postaju najbolji. Upravo se u poslednjih nekoliko kola Superlige Srbije dešavaju prilično čudne stvari od prelaza iz 1 u 2 i obrnuto, blokiranih uplata u kladionicama, pa kvotama na ekipe koje se bore za opstanak kao da su Barselona, Real Madrid ili Pari Sen Žermen, pa sve do čudno primljenih golova. 

Da li ste za ili protiv VAR tehnoligije u fudbalu?

 

Nema čega nije bilo na terenima širom naše države. Bilo je jasno da neko mora da reaguje. U sredu se oglasio lično predsednik Aleksandar Vučić izrevoltiran dešavanjima "kojima se ceo svet smeje" i najavio hapšenja u srpskom fudbalu. Aludirao je Vučić i na ekipe koje su kao što smo i pomenuli preko noći postale kao velikani svetskog fudbala, ušli u nestvarne serije i tako krenule ka sigurnoj luci.

Ivan Golac

Alo!/Marko Metlaš

Ivan Golac, Foto: Alo!/Marko Metlaš

- Bojim se da problemi sa nameštanjem utakmica u srpskom fudbalu nisu novijeg datuma, to je nešto što traje, a sada se suočavamo sa posledicama svega toga. Sada je pravo vreme da pokažemo da smo sposobni da rešimo to što nas muči. Država mora da uradi svoj posao. Verujem da će u tome uspeti i da će se sve završiti u pozitivnoj noti kako bi spasili ono što se spasti može - počeo je priču Golac za "Alo!" i nastavio u istom ritmu:

- Moramo što pre da rešimo ovu situaciju dok ne bude kasno. Najbezbolnije po sve jeste da sami to završimo jer ako se u sve umeša UEFA neće biti dobro. Oni će neko vreme biti po strani, ali neće se dugo čekati na njihovu reakciju. Ako se oni umešaju to znači da nas čekaju baš ozbiljne posledice. Bićemo suočeni sa izbacivanjem iz UEFA takmičenja na neko vreme, a sigurno da to nikome nije cilj.

Nekada sjajni defanzivac smatra da ovakve stvari loše utiču i na navijače, a naročito na decu koja žele da se bave fudbalom. Upravo zbog mališana se mora stati na kraj neregularnostima.

- Negativno sve ovo utiče na ljude, na navijače. Mislim da ako bi se sada otvorili stadioni u Srbiji da bi bilo manje ili jednako publike kao i pre pandemije. Zašto bi neko dolazio da gleda nameštene mečeve? To je apsurdno, gledate nešto, a znate da su se pre toga dogovorili kakav će biti konačan ishod, pa na šta to liči? Deca su ta koja mogu najviše da ispaštaju, sve je manje mališana koji se bave fudbalom, a takav trend će se nastaviti ako se ovakve stvari ne izbace iz fudbala i vrati se ona čistota zbog koje je ova igra bila prepoznatljiva kroz istoriju - upozorava bivši trener Partizana.

VAR Premijer liga

AP Kirsty Wigglesworth

VAR Premijer liga, Foto: AP Kirsty Wigglesworth

Superliga Srbije naredne sezone dobija i nešto što će u potpunosti promeniti "najvažniju sporednu stvar na svetu" na našim terenima. VAR tehnologija biće tu da reši sve neregularnosti, ali je Golac protiv svakog vida tehnologije.

- Ja smatram da je VAR cirkus sam po sebi. Uvek sam bio protiv svakog vida tehnologije u fudbalu, protiv mašina. Ja ne koristim GPS. Šta će mi neka mašina da me ona navodi kuda da idem, kad navigaciju imam u svojoj glavi. To mi ne treba. Fudbal je bio mnogo uzbudljiviji bez tehnologije. Najsvežiji primer je utakmica protiv Portugala i priča o tome da li je lopta prešla liniju. Da je bilo VAR-a gol Kristijana Ronalda bio bi priznat i od toga se ne bi napravila sada već kultna scena koja će se prepričavati godinama. Zar tako nije zanimljivije? Na kraju krajeva, ljudi su stvorili mašine, a ne obrnuto - zaključuje Golac.

Komentari (2)

Sale

07.05.2021 08:12

i treba kada je mafija sela u sportske klubove

Sumadinac

07.05.2021 12:58

I ,treba kad je mafija zavladala nasim fudbalom i to naj manje 5godina jel I ovako ne mamo nikakve pozitivne rezultate a FSS komplet zatvoriti kao i fudbal u Srbiji dok se ne odtrebi od kriminalaca.