Tenk ispred "Marakane"
Alo!/Marko Metlaš
Tenk ispred

Alo!/Marko Metlaš

Tenk ispred "Marakane", Foto: Alo!/Marko Metlaš

Modifikovani tenk T55, koji su navijači Crvene zvezde instalirali ispred severne tribine „Marakane“, izazvao je veliku pažnju ovdašnje, ali inostrane javnosti.

Tenk ispred stadiona Crvene zvezde je maketa!

AUTOR: Alo.rs/V.Ž. DATUM I VREME: 27.08.2019. 13:55 - 27.08.2019.

 

Čista glupost da je tenk iz Vukovara!

Lazanski kaže da uopšte nije iznenađen time što su Hrvati digli toliku frku, usput tvrdeći da je reč o tenku iz Vukovara.

- Čista glupost! Otkud podatak da je to tenk iz Vukovara? Je l’ možda ima neki serijski broj koji to dokazuje? Nema! Hrvatima ovaj gest navijača Zvezde očigledno služi za politizaciju. Ja taj tenk ispred Zvezdinog severa doživljavam kao navijačku poruku: „Mi smo čvrsti, mi smo jaki - kao tenk!“

I dok simpatizeri crveno-belih doživljavaju ovo oklopno borbeno vozilo kao atrakciju i simbol snage, hrvatski mediji čitavu priču politizuju, nazivaju je morbidnom i bez ikakvih dokaza ispaljuju tvrdnje da je reč o tenku iz Vukovara?!

Miroslav Lazanski, najpoznatiji vojnopolitički komentator još iz vremena bivše SFRJ, za „Alo!“ kaže:

- Ne vidim ništa sporno u tome što je jedan takav tenk izložen ispred „Marakane“. Ako „delije“ vole tenkove, ja ih u tome podržavam. U svetu postoji mnogo kolekcionara rashodovanih oklopnih vozila. Zbog čega bi se navijačima Crvene zvezde uskraćivala strast i ljubav prema tehničkim reklikvijama te vrste? Ja, recimo, vozim „dodž“, američki vojni džip iz Drugog svetskog rata, i niko mi na tehničkom pregledu ne pravi problem.

Miroslav Lazanski

Alo!/Masanori Jošida

Miroslav Lazanski, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Nemci i danas paradiraju u „tigrovima“ i nikom ništa!

O dvostrukim aršinima, koje inostrani mediji često primenjuju, pa čak i u slučaju Zvezdinog tenka, govori i Lazanski.

- Nemci kolekcionari svakog 6. juna dolaze u Normandiju „tigrovima“ s oznakama oružanih snaga nacističke Nemačke. I to je u redu? To je dozvoljeno?

A šta ćemo s Arsenalovim topom?

- Neverovatno je da sad nekome smeta Zvezdin tenk, a koliko znam londonski Arsenal na svom grbu ima top. Slično je i sa nekim drugim klubovima koji ispred svojih stadiona imaju tenkove ili gladijatore - kaže Lazanski.

Tenk ispred

Alo!/Marko Metlaš

Tenk je atrakcija za navijače, Foto: Alo!/Marko Metlaš

Na pitanje na koji način su „delije“ uopšte mogle da dođu do jednog ovakvog tenka, naš sagovornik objašnjava:

PROČITAJTE JOŠ:

- Tenk T55 je povučen iz upotrebe. U ovom slučaju, to je zaista više maketa, jer ako nema mehanizam za ispaljivanje, ako je cev zalivena, to je onda samo 40 tona gvožđa. Dakle, bezopasan je, više je izložbeni eksponat. Takvi tenkovi se godinama prodaju na stovarištima i svaki pojedinac može da kupi tenk za 30.000-40.000 evra. Ja bih mogao da kupim tenk. Ministarstvo odbrane svake godine raspisuje tender za prodaju rashodovanih vojnih vozila, pa i tenkova. To je u skladu sa zakonodavstvom Evropske unije. Stvar je bezazlena, nema govora o nekom huškanju na rat, budalaština je plasirati takve priče - naglašava Miroslav Lazanski.

BONUS VIDEO

ALO Anketa - Pitali smo Beograđane ko ide u Ligu šampiona?