Kristijano Ronaldo
EPA/Yoan Valat
Kristijano Ronaldo

EPA/Yoan Valat

Kristijano Ronaldo, Foto: EPA/Yoan Valat

"Dobrodošli na stadion Alvalade - CR 7". Zvuči nemoguće? Deluje da nije. Kad kažete "Žoze Alvalade" to je deo istorije, ne samo portugalskog fudbala. Čovek po kome se stadion Lavova zove je jedan od osnivača Sportinga, ali i prvi član kluba u istoriji.

Legendarni aristokrata koji je odustao od Harvarda i medicine jer je bio slab na krv je finansirao izgradnju stadiona na svom zemljištem a podržavao je finansijski klub i igrao, a stradao je u španskoj groznici u 33. godini života. Kasnije posle rata je stadion dobio ime viskonta Alvaladea 1956. a kada je on srušen i napravljen novi 2003. za EP u fudbalu, dobio je isto ime.

Postoji oredlog da se stadionu doda ime Kristijana Ronalda. Jedan od najboljih fudbalera svih vremena je prošao Sportingovu školu, došao je kao klinac sa Madeire i iako je rano otišao u Junajted posle samo jedne seniorske sezone, ostao je veran klubu na mnoge načine. Pomagao je i pomaže fudbalsku školu, zbrinuo je nekadašnje saigrače iz omladinskog tima koji nisu uspeli, nikada nije krio koliko voli Lavove i koliko mrzi Benfiku.

U zeleno-belom klubu su potvrdili da razmišljaju o dve opcije: "Alvalade-CR7" ili obrnuto "CR7-Alvalade".

- Sigurno je da će se to desiti, mi smo ponosni, on je najbolje što je Sporting ikada izrodio i naš je simbol - rekao je predsednik Sportinga, Frederiko Varandas.