Karasi
Marko Metlaš
Karasi

Marko Metlaš

Karasi, Foto: Marko Metlaš

Stanislav Karasi, jedan od istaknutijih igrača u istoriji Crvene zvezde, provodi vreme u samoizolaciji, a priznaje da nije verovao da će posle marta 1972. i epidemije velikih boginja doživeti i razornu pandemiju korona virusa.

Bata Stane ima 73 godine, veoma je vitalan, svakodnevno je dolazio u svoju drugu kuću – Marakanu i teško mu pada što mora da bude u samoizolaciji.

- Nedostaje mi šetnja, a srećom imam parče dvorišta u kući pa napravim neki krug. Veoma sam disciplinovan, poštujem sve mere koje je propisala naša Vlada, sa unukom i mojom porodicom se samo čujem i vidim kroz prozor iako živimo u istoj kući. Oni imaju zaseban ulaz, odvojili smo se jer je ostanak u kući bez mnogo kontaka najbolje rešenje za suzbijanje ove pandemije. Donese nam ono što je potrebno do ulaza i toliko – kaže Karasi.

Kao igrač je u martu 1972. doživeo i veliku epidemiju velikih boginja u Beogradu. Nerado se seća tih vremena.

- Bilo je strašno i tada, ljudi su umirali i to opet oni stari, sa slabijim imunitetom. Sećam se kako su bili smešteni u Gradskoj bolnici na Zvezdari, imali su i zaseban ulaz. Međutim, boginje su bile vidljive, a ovaj korona virus je podliji, mnogo je duža inkubacija, ne moraš da imaš simptome niti da oboliš a možeš da ga preneseš. I opet napada starije i bolesne kao i „variola vera“.

Fudbal je i tada stao na više od mesec dana zbog epidemije, a danas je pitanje kad će se lopta zakotrljati jer je korona virus zahvatio čitav svet.

- Igrači danas treniraju kod kuće, što je daleko od pravog rada i trebaće im mnogo više da se vrate u formu. Mi smo te 1972. ipak trenirali normalno. Sećam se da je pred tu prvu utakmicu pred nastavak prvenstva bilo mnogo publike čak i na treningu. Pobedili smo Vojvodinu 2:0, postigao sam oba gola i po tome i pamtim taj prvi susret posle epidemije.

Karasi je u kontaktu sa veteranima.

- Čujemo se, pitamo se za zdravlje, što je nekako normalno jer smo se skoro svakodnevno i viđali. Ostatak vremena provodimo u čitanju, gledanju filmova. Nema nam druge, moramo da ostanemo kod kuće, budemo disciplinovani, pojačamo huigijenu i da čekamo da se ovi divni lekari izbore sa pandemijom. Preživeli smo mi u Srbiji svašta, preživećemo i ovo, siguran sam – kaže Karasi.