Aleksander Čeferin
FSS
Aleksander Čeferin

FSS

Aleksander Čeferin, Foto: FSS

Godina na izmaku je bila izuzetno izazovna za UEFA, kao i za sve klubove pod njenim okriljem, od najbogatijih do onih iz najnižih liga. Od početka pandemije odigrano je oko 1.200 utakmica, a pred kraj specifične godine Aleksandar Čeferin, predsednik UEFA, dao je intervju za slovenačke medije u kom je rezimirao dešavanja u 2020.

- Testirao sam se između 30 i 40 puta. Nismo mnogo spavali, morali smo da radimo danonoćno. Razgovarali smo sa vladama i vrhovima država. Više smo pričali o zdravlju nego o fudbalu - počeo je Čeferin za slovenački 24ur.

Čelnik UEFA je istakao da se nada da će već tokom drugog dela tekuće sezone doći do stabilizacije. Korak ka povratku u normalu, u slučaju da se ne pogorša zdravtvena situacija na Starom kontinentu, je činjenica da se u predstojećoj sezoni neće igrati završni turnir poput onog koji je održan ove godine u Lisabonu već će klubovi ponovo imati privilegiju da igraju na svom terenu.

- Videćemo kako će se odvijati vakcinacija. Pripremamo se da finale Lige šampiona bude odigrano kao ranijih godina, pred punim stadionom. Naravno, pod pretpostavkom da će se situacija sa koronom do tad stabilizovati.

Slovenac je najavio da bi od sezone 2024/25 moglo da bude promena u formatima kontinentalnih takmičenja, ali je isključio opciju formiranja Superlige Evrope.

- Nećemo igrati vikendom kako bismo zadržali vrednost domaćih šampionata, ali se razmatra nešto drugačiji, zanimljiviji sistem koji uključuje sve zemlje. San o učešću u Ligi šampiona biće realan kao i do sada. Superliga je san Florentina Pereza ​​poslednjih 30 godina, iz vremena kad ja još nisam ni bio u fudbalu. Dva glavna kandidata za predsednika Barselone javno su se izjasnila protiv takvog formata, Bajern, Juventus i engleski klubovi su se izjasnili protiv toga. Zatvoreno takmičenje je ideja i želja onih kojima nije stalo do ostatka fudbala. Ljudi koji fudbal gledaju samo od danas do sutra - zaključio je Čeferin.

PROČITAJTE JOŠ: