Nenad Bjeković
Alo!/Marko Metlaš
Nenad Bjeković i Ljubiša Tumbaković

Alo!/Vladimir Marković

Nenad Bjeković i novi selektor Ljubiša Tumbaković, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Sva trenerska dostignuća Ljubiše Tumbakovića nisu uspela da ubede navijače Srbije da je on pravi čovek za mesto selektora reprezentacije, ali jeste njegovo odbijanje da vodi Crnu Goru protiv Kosova. Podrška i čestitke su stizali kako od navijača Partizana, gde je Tumba ostavio najdublji trag, tako i od onih Crvene zvezde, ali i svih drugih pristalica srpskih klubova.

Stoga, dolazi se do zaključka da bi konačno jedan selektor Srbije mogao da dobije aplauz celog stadiona, a Nenad Bjeković, potpredsednik FSS-a, u razgovoru za „Sport plus“ uverava da će se to desiti.

PROČITAJTE JOŠ:

Ivan Tejić

youtube

Ljubiša Tumbaković i vi ste u Partizanu imali mnogo uspeha, može li se to preneti i na nacionalni tim?

- Dugo se poznajemo, veliki smo prijatelji i nije bilo teško da pronađemo zajednički jezik. On je sjajan trener, što je dokazao mnogo puta tokom svoje karijere i konačno je dočekao da bude selektor. Zaslužio je to i ranije, ali, eto, ko čeka taj dočeka. Ne samo ja, nego svi mi u Fudbalskom savezu Srbije uvereni smo da je on pravo rešenje.

Nenad Bjeković

Alo!/Marko Metlaš

Nenad Bjeković, Foto: Alo!/Marko Metlaš

Hoće li ga navijači Crvene zvezde pozdraviti u septembru na meču protiv Portugala na „Marakani“?

- Nadam se da hoće. To klubaštvo uništava reprezentaciju i to ne sme da bude tako. Bio sam u Partizanu 40 godina i sve to vreme za mene je reprezentacija uvek bila na prvom mestu. Svetinja. Kada drugi klubovi nisu želeli da puštaju svoje igrače na akcije Saveza, mi u Partizanu jesmo. Nije bilo teških reči, sve je bilo gospodski i u šali.

Krstajić će biti veliki trener

Kad pričamo o klubaštvu, poslednja tri selektora došla su iz redova večitih rivala?

- Slavoljub Muslin, Mladen Krstajić i Ljubiša Tumbaković su moji prijatelji. S drugom dvojicom sam sarađivao u Partizanu, a s Muslinom bio rival dok je bio trener Crvene zvezde. To je upravo ono o čemu pričam. To klubaštvo ne sme da nas deli. On i Tumba su veliki treneri, baš veliki, dok je Mladen Krstajić tek na početku karijere i dostići će ih jednog dana. Uveren sam u to.

Možemo li ga jednog dana ponovo očekivati na klupi „orlova“?

- Ne znam, to zavisi isključivo od njega, ali siguran sam da će u godinama pred nama pokazati da nije slučajno bio selektor Srbije.

Da li je to zajedništvo upravo ono što nam nedostaje da bismo konačno napravili neki veliki uspeh?

- Nego šta. Pogledajte selekciju Hrvatske. Svega 30 ili 40 odsto njihovih rezultata ostvarili su na suvi kvalitet, a sve ostalo na taj nacionalni naboj, i to ne samo na terenu već i na tribinama. To je ključ njihovog uspeha.

Može li se Srbija konačno plasirati na EP?

- Naravno da može. Mi svi u Fudbalskom savezu Srbije verujemo u to. Imamo dobru generaciju igrača, sad smo dobili i sjajnog trenera i zaista smo uvereni da ćemo se konačno plasirati na završni turnir.

Za to imamo dve opcije, kvalifikacije i Ligu nacija. Koja je vama bliža?

- Dobro je što imamo plej-of Lige nacija kao rezervnu varijantu, ali mislim da sve treba da rešimo kroz tekuće kvalifikacije. Imamo priliku i to treba iskoristiti - zaključuje Bjeković za „Sport plus“.